ایران پرسمان

آخرين مطالب

پیشنهاد اقتصادی عربستان به ایران را جدی بگیریم؟ تحلیل روز

پیشنهاد اقتصادی عربستان به ایران را جدی بگیریم؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کامران کرمی| از 7 اکتبر به این سو، عربستان سعودی تلاش کرده است از راه گفت‌‌‌وگو و رایزنی‌‌‌های دیپلماتیک با متحدان منطقه‌‌‌ای و بین‌المللی‌‌‌ از وقوع درگیری بزرگ‌تر در منطقه جلوگیری کند. این ممانعت در راستای پروژه اقتصادی عربستان در سطح منطقه و نیاز به ثبات سیاسی قرار دارد.
مقام‌‌‌های ارشد سعودی بارها تاکید کرده‌‌‌اند که چشم‌‌‌انداز صلح در منطقه و پایان دادن به مناقشه تاریخی اسرائیل و فلسطینی‌‌‌ها مستلزم تشکیل کشور مستقل فلسطین در چارچوب قطعنامه‌‌‌های سازمان ملل و بر اساس مرزهای 1967 است. تاکیدی که اگرچه در روند عادی‌سازی روابط با اسرائیل پیش از حملات 7 اکتبر هم مورد نظر سعودی‌ها بود، اما تاکید همراه با تصریح در این مقطع زمانی پس از تشدید جنگ در غزه و بازگشت دوباره مساله فلسطین مورد نظر سعودی‌ها قرار گرفته است.
در این میان، به‌‌‌نظر می‌رسد سعودی‌‌‌ها راهکارهای کوتاه‌‌‌مدتی نیز برای جلوگیری از تشدید بحران در دستور کار دارند. در راستای این راهکار کوتاه مدت، خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی به قلم «سام داغر» روزنامه نگار عربستانی و خبرنگار ارشد وال‌استریت ژورنال نوشته است: «عربستان سعودی به مقام‌‌‌های جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد داده است که اگر فعالیت گروه‌‌‌های نیابتی وابسته به جمهوری اسلامی، با هدف جلوگیری از درگیری‌‌‌ منطقه‌‌‌ای متوقف شود، آنگاه عربستان سعودی نیز همکاری‌‌‌هایش را با ایران گسترش خواهد داد و حاضر است در ایران که کشوری تحریم‌‌‌شده است، سرمایه‌گذاری‌‌‌ اقتصادی کند.»در گزارش بلومبرگ به تاریخ 29 نوامبر آمده است: افرادی که نخواستند نامشان فاش شود، گفتند که احتمال تعامل عمیق‌‌‌تر در رویارویی ابراهیم رئیسی رئیس‌‌‌جمهور ایران و محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی در جریان نشست ماه اکتبر سران همکاری اسلامی در ریاض برای رسیدگی به جنگ در غزه مطرح شده است. رئیسی یکی از اولین سرانی بود که محمد بن‌سلمان ولیعهد عربستان، پس از حمله حماس با آنها صحبت کرد.
از زمان حمله‌‌‌ هفتم اکتبر نیروهای حماس به اسرائیل و آغاز عملیات ارتش اسرائیل در نوار غزه، درگیری‌‌‌های پراکنده اما پرشماری میان ارتش اسرائیل و نیروهای حزب‌‌‌الله لبنان در نوار مرزی شمال اسرائیل با لبنان گزارش شده است. علاوه بر عملیات‌‌‌های متعدد حزب‌‌‌الله لبنان علیه اسرائیل، گروه‌‌‌های شبه نظامی در عراق و سوریه نیز بارها مواضع نیروهای آمریکایی را هدف قرار داده‌‌‌اند. این درگیری‌‌‌ها به نگرانی از وقوع درگیری بزرگ‌تری در منطقه‌‌‌ دامن زده است.با این حال، در 6روز گذشته، از هنگام شروع آتش‌‌‌بس موقت، میزان درگیری‌‌‌های پراکنده در نوار مرزی اسرائیل و لبنان کاهش داشته است و گروه‌های مقاومت به مواضع نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه حمله نکرده‌‌‌اند. وضعیتی که البته به دلیل شکننده بودن آتش بس و اظهارات مقامات اسرائیلی درباره از سرگیری مجدد حملات می‌تواند به سرعت تغییر کند.
بلومبرگ مدعی است: به گفته یکی از طرف‌‌‌های سعودی با اطلاع مستقیم از تماس‌‌‌های سطح بالا، تمرکز ولیعهد بر تنش‌‌‌زدایی با ایران است. به گفته این شخص، بن‌سلمان و دستیارانش در دیدارهای خود با مقامات ایرانی، با صحبت درباره مزایای همکاری، نگرانی‌‌‌های عربستان را در مورد حمایت ایران از گروه‌‌‌های نیابتی در جهان عرب ابراز کردند. به‌‌‌گفته باربارا لیف، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا، دولت آمریکا همراه با عربستان سعودی و دیگر متحدان منطقه‌‌‌ای آمریکا تلاش می‌‌‌کند جمهوری اسلامی را وادار کند که روند تجهیز نظامی گروه‌‌‌های نیابتی موسوم به «محور مقاومت» را که در سوریه، فلسطین، عراق، و یمن فعالیت دارند متوقف کند.
هنوز روشن نیست که مقام‌‌‌های جمهوری اسلامی ایران چه پاسخی به پیشنهادهای عربستان سعودی داده‌‌‌اند، اما تا این لحظه، از بروز درگیری بزرگ‌تر در منطقه جلوگیری شده است. با این حال، مقام‌‌‌های عربستان سعودی و متحدان منطقه‌‌‌ای ریاض همچنان نگران‌‌‌اند که در صورت ادامه عملیات ارتش اسرائیل در نوار غزه با هدف نابودی کامل حماس، احتمال گسترش درگیری‌‌‌ها در منطقه وجود دارد.
دور و نزدیک یک ایده
از ابتدای احیای روابط دیپلماتیک ایران و عربستان این بحث به کرات مطرح بوده و هست که ارزش توافق تهران و ریاض در 10 مارس به میزبانی چین، امنیتی است یا اقتصادی و ایران با تضمین امنیت عربستان چه دستاورد اقتصادی را کسب خواهد کرد؟ به‌نظر می‌رسد گزارش بلومبرگ در امتداد همین دیدگاه و ملاحظه است. به این معنی که چون عربستان گسترش تنش در سطح منطقه‌ای را در تضاد با برنامه‌های اقتصادی خود می‌بیند، حاضر است تا برای تحقق راهکار دو کشوری، به سایر بازیگران موثر در این روند از جمله جمهوری اسلامی امتیاز دهد. تنش‌‌‌زدایی ماه مارس اساسا به دلیل تمایل بن‌سلمان برای به حداقل رساندن تهدیدهای علیه برنامه چند تریلیون دلاری تحول اقتصادی داخلی پادشاهی موسوم به چشم‌انداز 2030 پدیدار شد.
سعودی‌‌‌ها به عنوان بخشی از این فشار، میلیاردها دلار در خارج از کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند و مقامات ایران و عربستان در ماه‌های اخیر از سرمایه‌گذاری مشترک نفت و گاز صحبت کرده‌‌‌اند. طبیعتا غرب هم از این رویکرد عربستان برای کنترل اوضاع در سطح منطقه حمایت خواهد کرد؛ به این شرط که تکلیف شاخه نظامی حماس در فردای جنگ کنونی روشن شود. از منظر عربستان، حفظ و تعمیق توافقی که در ماه مارس با ایران امضا شد، از طریق روابط اقتصادی است. اما همچنین اهداف دیگری مانند کمک به ایجاد کشوری برای فلسطینی‌‌‌ها، عادی‌‌‌سازی روابط با اسرائیل و ایجاد روابط دفاعی نزدیک‌‌‌تر با ایالات متحده را دنبال می‌‌‌کند، که توازن و تعادل بین این همه اهداف بعضا متناقض و پیچیده، بسیار دشوار است.
همچنین پیگیری این اهداف عربستان را در تقابل با تهران قرار می‌‌‌دهد. ایران متعهد به نابودی اسرائیل و پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه است و با راه‌‌‌حل دو کشوری و عادی‌‌‌سازی مخالف است و آن را به یک راهکار دموکراتیک در سرزمین‌های اشغالی موکول کرده است. اگر آستانه منطقه به دلیل جنگ غزه شعله‌‌‌ور شود و عربستان بخواهد در مسیر عادی‌سازی روابط قرار گیرد، مشخص نیست که ایران و عربستان تا کجا می‌توانند در تنش زدایی بین خود پیش بروند. این مساله به‌ویژه در یمن حائز اهمیت دوچندان برای عربستان است. هرگونه تشدید جنگ در سطح منطقه می‌تواند توافق شکننده آتش بس در یمن را به سرعت تبدیل به درگیری‌های دوباره کند.
از 7 اکتبر، حوثی‌‌‌ها موشک‌‌‌ها و پهپادها را به سمت اسرائیل شلیک کرده‌‌‌اند که اکثر آنها توسط ایالات متحده و عربستان سعودی رهگیری شده‌‌‌اند. این گروه همچنین یک کشتی باری مرتبط با اسرائیل را توقیف کرده و هشدار داده است که تا پایان جنگ در غزه به این حملات ادامه دهد. برای ایران یک اقدام متعادل‌‌‌کننده بین فراتر رفتن از شعارهای مقاومت و عملگرا بودن و به خطر نینداختن وضعیت موجود می‌تواند دربردارنده ارزش راهبردی باشد. جمهوری اسلامی با تشکیل کشور مستقل فلسطینی همراه است، تمایلی به افزایش سطح تنش ندارد و از طرف سوم خواستار سرمایه‌گذاری‌های کلان عربستان هم هست.
مساله لاینحل اما در این گزاره است که تهران با خلع سلاح حماس و اداره کشور فلسطینی به دست تشکیلات خودگردان مخالف است و آن را همچنین به ضرر قدرت بازدارندگی خود در سطح منطقه می‌داند.این در مقابل طرحی قرار دارد که عربستان با همراهی کشورهای عربی خلیج فارس به دنبال آن هستند که با توسعه اقتصادی در غزه و اداره بین‌المللی آن زمینه را برای خلع سلاح حماس فراهم کنند. بعید است با چنین فرمولی ایران و عربستان بتوانند به یک تفاهم و از آن مهم‌تر توافق بر سر ترسیم آینده منطقه پس از جنگ حماس و اسرائیل دست پیدا کنند. حتی اگر پای سرمایه‌گذاری‌های کلان عربستان در شرایط برقراری تحریم‌ها هم در میان باشد که البته این میزان سرمایه‌گذاری همچنان محل شک و تردید است که سعودی‌ها بخواهند و بتوانند چنین ریسکی را به جان بخرند. بنابراین نیاز است تا دیدگاه دو کشور درخصوص چگونگی حضور حماس در آینده فلسطین به یکدیگر نزدیک شود، آنگاه است که می‌توان انتظار داشت زمینه برای تفاهمات منطقه‌ای تهران و ریاض هم فراهم شود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1069309/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

غذای حرام؛ اثری فراتر از جسم!

ما ربات‌ها را بر اساس جنسیتشان قضاوت می‌کنیم!

حتی اگر نباشی می آفرینمت!

کنایه سخنگوی دولت اصلاحات درخصوص ساعت آغاز به کار ادارات: از نابغه‌های تصمیم‌ساز باید پرسید...

فراخوان حسن شماعی‌زاده برای برگزاری تجمع علیه تصمیم ترامپ درباره خلیج فارس

روسیه: ایجاد رابطه با طالبان برای منافع ما ضروری است

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

از امام رضا(ع) بخواه دعا کند هدایت شویم

دهانه آتشفشان راین در کرمان

خلاقیت هنرمند مشهدی در آماده سازی کیک با طرح آهو

آماده سازی و نصب دسته گل‌های سالروز ولادت امام رضا (ع)

تفحص پیکر شهیدی با قمقمۀ پرازآب

این شمس الشموس است که از راه رسیده

نام رضا صفای دل اولیا بود

مولودی خوانی آقای عباس حیدر زاده در حرم رضوی

سرودخوانی آقای حاج مهدی سروری در حرم رضوی

حکمت/ ارزش گمان مؤمن

ادعای ژاپن برای ساخت پهپادی که صاعقه را هدایت می‌کند

سفیر ایران: فضای مذاکرات ایران و هند مثبت بود

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

تصادف یک خودرو با خودروی برقی کودک یک‌ساله

توصیه خادم مهمان سرای غدیر برای خواندن یک دعای خاص در مشهد

نمایی زیبا از طبیعتِ تالش

آیین تعویض پرچم گنبد حرم مطهر رضوی

چگونه سال اولی‌ها را به حرم مطهر امام رضا (ع) می‌برید؟

نگاهی به گنجینه‌هایی که در موزه آستان قدس حرم رضوی

خاطره یک پزشک از شفا یافتن دو کودک نابینا از یک روستا

مداحی ابوالفضل مشکینی در صحن حضرت به مناسبت ولادت امام رضا (ع)

نمایی زیبا از تعویض پرچم گنبد امام رضا(ع)

چندتا لوکیشن در مازندران که تو بهار حتما باید ببینید

احتمال برخورد زباله فضایی به یک انسان چقدر است؟

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

تحلیل هاآرتص از وعده خبر بزرگ ترامپ درباره ایران

سفارت ایران در واتیکان، انتخاب پاپ جدید را تبریک گفت

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

بی انصافی در نماز

شگفتی طبیعت؛ تخم‌گذاری حلزون غول‌پیکر از گردن

ارتفاعات رودبار در گیلان

علت انتخاب نام خانوادگی ایرانی برای فرمانده نیروی دریایی ارتش

ماجرای جالب یکی از خادمان مهمان سرای غدیر برای خادم شدن

سامانه ذخیره‌سازی انرژی بدون لیتیوم با عمر 25 سال معرفی شد

غزل زیبای سعدی

کمالوندی: ایران تنها کشوری نیست که غنی‌سازی دارد و در عین حال سلاح هسته‌ای ندارد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»