ایران پرسمان

آخرين مطالب

ماه چهارم 1403؛ ناکامی اصولگرایان، پیروزی پزشکیان سیاست روز

ماه چهارم 1403؛ ناکامی اصولگرایان، پیروزی پزشکیان
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
تیر 1403 در یک جمله ناکامی اصول گرایان در انتخاباتی بود که در مرحله اول آن نیمی از مردم شرکت نکردند در حالی که قبلا در مشارکت پایین برنده می شدند و در مرحله دوم بخشی از همان مردم از بیم تنش بیشتر به صحنه آمدند.
مهرداد خدیر| تمام چهارمین ماه سال کهنه (تیر 1403 خورشیدی) متأثر از انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری بود. انتخاباتی که به خاطر سقوط بالگرد حامل حجت الاسلام رییسی یک سال زودتر برگزار شد و این تنها تفاوت نبود چرا که اگر بنا بر برگزاری انتخابات در خرداد 1404 بود بعید بود روال 1400 تغییر کند و نامزدی تأیید شود که بتواند رییس جمهوری مستقر را کنار زند.
نیمۀ تیر 1403 و در مرحلۀ دوم انتخابات ریاست جمهوری در حالی مسعود پزشکیان نهمین رییس جمهوری ایران شد که در همان مرحلۀ اول که یک هفته قبل‌تر (‌8 تیر‌) برگزار شد هم اگر تنها دو میلیون نفر بیشتر شرکت کرده و به او رأی داده بودند حد نصاب (‌50 درصد آرای شرکت کنندگان به اضافۀ یک) را به دست آورده بود. در غیاب باقر قالیباف که برای چهارمین مرتبه طی 19 سال لب آب رفته و تشنه بازگشته بود بخش از ایرانیانی که اعتراض خود را هشتم تیر با شرکت نکردن ابراز داشته بودند هفته بعد نگران شدند با روی کار آمدن کاندیدای اقتدارگرا- ضد توسعه (‌سعید جلیلی) وضعیت بدتر شود و در دو گانه پزشکیان- جلیلی نه از حب اولی که از بغض دومی به پزشکیان رأی دادند.
غیبت نیمی از واجدان شرایط رأی دادن در مرحله اول و رأی به پزشکیان در مرحله دوم برای رییس جمهور نشدن نامزد جبهه موسوم به انقلاب آشکارا حامل این پیام بود که دوران سه ساله خالص سازی به نتیجه نرسیده و ایران بزرگ تر از یک اقلیت 20 درصدی است که از انتخابات هم تنها پوسته‌ای باقی گذاشته بود چندان که در 1400 هر که را که احتمال رأی‌آوری داشت به بهانه‌ای حذف کردند تا مرحوم رییسی مانعی برای ریاست جمهوری نداشته باشد!
در تیر 1403 رأی‌دهندگان در حالی در مرحلۀ دوم اضافه شدند که تلویزیون ایران‌اینترنشنال و برخی رسانه‌های ماهواره‌ای فارسی زبان و یکی دو کانال تلگرامی یک لحظه هم از دعوت به تحریم و رأی‌ندادن فروگذار نکردند و به بیان دیگر عملا و کاملا به سود سعید جلیلی عمل کردند و حتی بعید نیست اگر نگران فحاشی رفقاشان به خاطر رأی‌دادن نمی‌بودند به جلیلی رأی هم می‌دادند تا به قول خودشان چند ماه بعد که ترامپ بازگردد کار یک‌سره شود!
 پرهیز قالیباف و جلیلی از انصراف به سود هم در پیروزی پزشکیان تأثیر داشت چرا که اگر جلیلی به سود قالیباف کنار رفته و قالیباف به مرحله دوم راه می‌یافت شاید بسیاری از رأی به پزشکیان به قصد رأی سلبی منصرف می‌شدند و اگر قالیباف به سود جلیلی در همان مرحله اول کنار می رفت چه بسا آرای او به جانب جلیلی سوق داده می شد هر چند برخی معتقدند به عکس همان مرحله اول پزشکیان رییس جمهوری می شد چون در نگاه بیرونی لایه‌های غیر سیاسی قالیباف به پزشکیان نزدیک‌تر بود.
 اصول‌گرایی رادیکال ایرانی در تیر 1403 تنها انتخابات را نباخت بلکه نشان داد چندان شیفته قدرت است که حاضر به انصراف برای تحقق اهداف خود نیست و مناسبات تغییر دموکراتیک درون ساختاری تعیین کننده است.
به همین خاطر بعضی خشم خود را متوجه شورای نگهبان کردند چون می‌پنداشتند اگر پزشکیان از ابتداد تأیید نشده بود در غیاب او یکی از خودشان ولو با مشارکت پایین رییس جمهور می‌شد!
 مهم‌ترین حربه تبلیغاتی دو رقیب صوری که تا پایان نماندند (‌زاکانی و قاضی زاده هاشمی) هم این بود که می‌گفتند درصدد تشکیل دولت سوم روحانی است و این انگ به خاطر حضور پررنگ دو وزیر او ( جواد ظریف و آذری جهرمی) در فعالیت‌های انتخاباتی بود. دو وزیری که سهم درخوری از پیروزی نگرفتند و پایان سال هر دو بیرون از دولت اند!
 اشتباه محاسباتی دیگرشان این بود که تصور می‌کردند آرای شرکت‌کنندگان در تشییع جنازه رییس جمهور فقید به صندوق کسی ریخته خواهد شد که خود را ادامه دهنده راه او معرفی کند منتها عملا همراهان رییسی حذف شده بودند و آن دو نفر باقی مانده (‌زاکانی و قاضی‌زاده هاشمی) هم مانند وزیران او به رییس جمهور فقید نزدیک و شبیه نبودند و جلیلی هم سایه‌نشین بود. از این واقعیت هم غافل بودند که صندوق، همان تابوت نیست. تشییع را باید با تشییع مقایسه کرد و انتخابات را با انتخابات. رقابت بر سر این که کدام یک ادامه‌دهندهٔ راه رییس جمهور فقید است این ادعا را از اثرگذاری انداخت.
شانه خالی کردن نامزدهای اصول‌گرا از طرح‌های واپس‌گرایانه‌ای چون نور (علیه زنان) و صیانت (‌علیه آزادی اینترنت) نشان داد خودشان می‌دانند این کارها ضد رای است. طبعا بخشی از زنان و دختران ایرانی که مورد اهانت قرار گرفته و در مرحله اول رأی نداده بودند جمعۀ بعد که خطر را نزدیک دیدند به صحنه آمدند و بی‌شک یکی از عوامل پیروزی پزشکیان شدند. صریح‌تر: دکتر مسعود پزشکیان را زنان و دختران ایران به ریاست جمهوری رساندند. همان‌ها که به اسم نور مورد اهانت قرار گرفته بودند و پزشکیان هم کل طرح را با نسبت دادن به باطوم نفی کرد و گفت: «ما را به سیاهی می‌رسانَد».
اگرچه روی کار آمدن دونالد ترامپ و منع پزشکیان از مذاکره مهم‌ترین راهبرد او را به محاق برده و برای رفع فیلترینگ به مانع شورای عالی فضای مجازی خورده و رسما و علنا گیر افتاده اما تا اینجا با امتناع از ابلاغ و اجرای قانون حجاب مهم‌ترین پایگاه اجتماعی رأی دهنده را از پشیمانی بازداشته اگرچه روند تصاعدی قیمت دلار و سکه فضایی از نومیدی را حاکم کرده و پزشکیان به حای تکرار ادبیات رسمی ناگزیر است طرحی نو دراندازد چرا که در اولین پیام بین‌المللی بعد از پیروزی گفته بود برنامه او حول اصلاحات و تقویت وحدت ملی و تعامل سانده با جهان مورد اعتماد هم وطنانی قرار گرفت که از وضعیت کلی کشور نگران بودند.
بازار
درباره اتفاقات بعد به مناسب های خود در مرور ماه های آینده باید نوشت. تیر 1403 در یک جمله ناکامی اصول گرایان در انتخاباتی بود که در مرحله اول آن نیمی از مردم شرکت نکردند در حالی که قبلا در مشارکت پایین برنده می شدند و در مرحله دوم بخشی از همان مردم از بیم تنش بیشتر به صحنه آمدند. در حالی که امید چندانی هم نبسته بودند و گاه با خود زمزمه می کردند برای رفع نگرانی تبعات افزیش قیمت حامل های انرژی به صحنه آمده و اختیار بیشتری ندارد. 

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1234081/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

غذای حرام؛ اثری فراتر از جسم!

ما ربات‌ها را بر اساس جنسیتشان قضاوت می‌کنیم!

حتی اگر نباشی می آفرینمت!

کنایه سخنگوی دولت اصلاحات درخصوص ساعت آغاز به کار ادارات: از نابغه‌های تصمیم‌ساز باید پرسید...

فراخوان حسن شماعی‌زاده برای برگزاری تجمع علیه تصمیم ترامپ درباره خلیج فارس

روسیه: ایجاد رابطه با طالبان برای منافع ما ضروری است

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

از امام رضا(ع) بخواه دعا کند هدایت شویم

دهانه آتشفشان راین در کرمان

خلاقیت هنرمند مشهدی در آماده سازی کیک با طرح آهو

آماده سازی و نصب دسته گل‌های سالروز ولادت امام رضا (ع)

تفحص پیکر شهیدی با قمقمۀ پرازآب

این شمس الشموس است که از راه رسیده

نام رضا صفای دل اولیا بود

مولودی خوانی آقای عباس حیدر زاده در حرم رضوی

سرودخوانی آقای حاج مهدی سروری در حرم رضوی

حکمت/ ارزش گمان مؤمن

ادعای ژاپن برای ساخت پهپادی که صاعقه را هدایت می‌کند

سفیر ایران: فضای مذاکرات ایران و هند مثبت بود

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

تصادف یک خودرو با خودروی برقی کودک یک‌ساله

توصیه خادم مهمان سرای غدیر برای خواندن یک دعای خاص در مشهد

نمایی زیبا از طبیعتِ تالش

آیین تعویض پرچم گنبد حرم مطهر رضوی

چگونه سال اولی‌ها را به حرم مطهر امام رضا (ع) می‌برید؟

نگاهی به گنجینه‌هایی که در موزه آستان قدس حرم رضوی

خاطره یک پزشک از شفا یافتن دو کودک نابینا از یک روستا

مداحی ابوالفضل مشکینی در صحن حضرت به مناسبت ولادت امام رضا (ع)

نمایی زیبا از تعویض پرچم گنبد امام رضا(ع)

چندتا لوکیشن در مازندران که تو بهار حتما باید ببینید

احتمال برخورد زباله فضایی به یک انسان چقدر است؟

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

تحلیل هاآرتص از وعده خبر بزرگ ترامپ درباره ایران

سفارت ایران در واتیکان، انتخاب پاپ جدید را تبریک گفت

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

بی انصافی در نماز

شگفتی طبیعت؛ تخم‌گذاری حلزون غول‌پیکر از گردن

ارتفاعات رودبار در گیلان

علت انتخاب نام خانوادگی ایرانی برای فرمانده نیروی دریایی ارتش

ماجرای جالب یکی از خادمان مهمان سرای غدیر برای خادم شدن

سامانه ذخیره‌سازی انرژی بدون لیتیوم با عمر 25 سال معرفی شد

غزل زیبای سعدی

کمالوندی: ایران تنها کشوری نیست که غنی‌سازی دارد و در عین حال سلاح هسته‌ای ندارد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»