ایران پرسمان

آخرين مطالب

آسمان شب در کدام شهرهای ایران آلوده‌تر است؟ دانش و فناوری

آسمان شب در کدام شهرهای ایران آلوده‌تر است؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خبرآنلاین / نماینده انجمن بین‌المللی آسمان تاریک در ایران با اشاره به اینکه 80 درصد جمعیت جهان زیر آسمان آلوده نوری قرار دارند، گفت: پروژکتورها در شهرهای بزرگ ایران قاتل تاریکی آسمان اند.
حامد میرزاخلیل نماینده انجمن بین‌المللی آسمان تاریک در ایران، با اشاره به آغاز هفته جهانی آسمان تاریک اظهار کرد: هفته جهانی آسمان تاریک از تاریخ 21 تا 28 آوریل (1 تا 8 اردیبهشت) است و از سال 1393 به عنوان یک روز ملی در آمریکا معرفی شده و سپس به سطح بین‌المللی ارتقا یافته است.
میرزاخلیل در گفت‌وگو با مهر با اشاره به شعار امسال که کاوش، تعهد و همرسانی است، بیان کرد: تحقیقات علمی اخیر نشان داده‌اند آلودگی نوری تأثیرات مخربی بر محیط زیست و گونه‌های جانوری دارد. به ویژه گونه‌هایی که شب و تاریکی را به عنوان بخشی از زندگی خود انتخاب کرده‌اند، مانند کرم شب تاب، پرندگان مهاجر، خفاش‌ها و جغدها به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارند. شعار امسال به این دلیل انتخاب شده که توجه به حفظ تاریکی آسمان و تاثیر آن بر حفظ جانداران جلب شود.
میرزاخلیل همچنین به دلایل نام‌گذاری امسال اشاره کرد و گفت: آمار کشته شدن پرندگان در یک یا دو سال اخیر در کل دنیا به ثبت رسیده است و این موضوع به تبلیغات گسترده‌ای نیاز دارد تا مردم به خصوص طرفداران محیط زیست مطلع شوند. نقشه‌های دقیقی از دوره‌های مهاجرت پرندگان تهیه شده و در آمریکا آماری برابر با یک میلیارد پرنده که بر اثر برخورد با نورهای روشن و شیشه‌های ساختمان‌ها کشته می‌شوند، ثبت شده است.
مردم برای کمک به پرندگان چراغ های اضافی را خاموش کنند
وی ادامه داد: امسال تأکید بر این موضوع است که مردم می‌توانند با خاموش کردن چراغ‌های اضافی، نصب پرده یا طراحی شیشه‌ها با چسب‌های رنگی، به پرندگان کمک کنند تا متوجه شوند که آنجا بخشی از آسمان نیست و یک جسم سخت است که ممکن است جانشان را به خطر بیندازد.
پروژکتورهای سفید در شهرهای بزرگ ایران قاتل تاریکی آسمان
میرزاخلیل در خصوص آلودگی نوری در شهرهای بزرگ ایران، اظهار داشت: بسیاری از زوایای پروژکتورها و چراغ‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که بخش عمده‌ای از نور به سمت آسمان می‌رود و متأسفانه، بسیاری از پیمانکاران و مدیران فکر می‌کنند که با تنظیم زاویه پروژکتور، محیط بیشتری را روشن می‌کنند. اما من تصاویری از شب‌های مه‌آلود در تهران دارم که نشان می‌دهد این پروژکتورها چقدر نور را به آسمان گسیل می‌دهند.
وی افزود: زاویه غلط چراغ‌ها و رنگ مورد استفاده در نور پروژکتورها نیز تأثیر زیادی در افزایش آلودگی نوری دارد. با پیشرفت تکنولوژی LED، ساخت چراغ‌ها عمدتاً به سمت استفاده از نور سفید رفته است. نور سفید خاصیت پخش بیشتری در جو و مولکول‌های کره زمین دارد، برعکس نور زرد و قرمز که به مه‌شکن معروف هستند و در بسیاری از ماشین‌ها که در مناطق مه‌آلود تردد دارند، یک نور زردی برای شکافتن مه تعبیه می‌شود تا راننده جاده را ببیند. اما نور سفید این قابلیت را دارد که بیشتر در اتمسفر پخش شود و متأسفانه در سال‌های اخیر، چه در ایران و چه در دنیا، شاهد سوئیچ کردن از نورهای زرد قدیمی به پروژکتورهای سفید LED هستیم.
نماینده انجمن بین‌المللی آسمان تاریک در ایران ادامه داد: ال ای دی واقعاً بد نیست و مصرف کمی و عمر بیشتری نیز دارد، اما در بسیاری از جاها لزومی به استفاده از نورهای سفید نیست. ضمن اینکه اگر نور سفید باشد و زاویه پروژکتور هم غلط تنظیم شده باشد، این تولید آلودگی نوری را چند برابر می‌کند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: آلودگی نوری را می‌توان در شهرها و حتی روستاها تشخیص داد. به‌خصوص اینکه دیگر نمی‌توانیم ستاره‌ها را ببینیم و مخصوصاً وقتی که آسمان ابری باشد، ابرها را در آسمان می‌بینیم؛ اینقدر که نور از سمت زمین به سمت آسمان می‌رود و ما ابرها را به صورت روشن می‌بینیم. در صورتی که اگر به نقاط تاریک و کویرهای دورافتاده بروید، این صحنه را نمی‌بینید. وقتی هوا ابری می‌شود، تنها از اینکه متوجه می‌شوید که ابری هست، متوجه می‌شوید که آسمان پرستاره دیگر نیست.
او در ادامه گفت: در داخل منزل نیز ما فکر می‌کنیم که چراغ‌ها را خاموش می‌کنیم و در تاریکی به خواب می‌رویم، اما کره چشم ما و پلک ظریف ما قدرت جلوگیری از ورود نورهای مزاحم را به داخل کره چشم ندارد. همان یک مقدار نوری که از پنجره و کوچه وارد اتاق خواب می‌شود، باعث می‌شود که ساعت بیولوژیک انسان به هم بخورد. تستش هم خیلی راحت است؛ در تاریکی اتاق، دست را به صورت آرنج باز می‌کنیم و بعد از چند دقیقه که چشم به تاریکی عادت کرد، اگر انگشتانمان را دیدیم، متوجه می‌شویم که در داخل اتاق آلودگی نوری داریم. متأسفانه در بیشتر شهرهای بزرگ ایران، تمام منازل و اتاق خواب‌ها تحت تأثیر وجود نورهای مزاحم از بیرون هستند که مانع ترشح هورمون ملاتونین می‌شوند و این هورمون ساعت بیولوژیک را دچار اختلال می‌کند.
کدام شهر های ایران بیشترین آلودگی نوری را دارند
وی ادامه داد: تاریکی آسمان با قدر سنجیده می شود و حد قدر شرایط رصدی (میزان شفافیت) آسمان را مشخص می‌کند و هم کیفیت دید شخص را. تهران بیشترین آلودگی نوری را در کشور دارد به طوری که 5 سال گذشته حدقدر یکی از رصدگاه های تهران در 70 کیلومتری تهران 6/3 بوده و الان به زیر 6 تنزل پیدا کرده است. هر چه این شاخص بالاتر برود اسمان پرستاره تر می شود و هرچه پایین تر اسمان کم ستاره تر می شود. شهرهای مشهد، قم، شیراز ، اصفهان و تبریز بعد از تهران بیشترین آلودگی نوری را دارا هستند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1244248/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار جدی به پرمصرف‌ها؛ قبض‌های سنگینی در راه است

واردات بنزین سوپر به کجا رسید؟

بی احتیاطی هنگام تخلیه بار از روی قایق

به خیر گذشتن یک حادثه در جاده!

ناجی جان فضانوردان آپولو 13 درگذشت

درگذشت گنجینه ادبیات معاصر

سخنگوی دولت: خلیج فارس تا همیشه، فارس خواهد ماند

توصیف ویتکاف از دیدار با عراقچی

هدیه جالب یک رسانه عربستانی به سفیر ایران

حضور نمایندگان مجلس بلغارستان در مجلس؛ نادری به زبان انگلیسی خوش آمدگویی کرد

درگیری‌های دمشق 16 کشته برجای گذاشت

آمریکا: فعلا خبری از عادی سازی روابط میان واشنگتن و دمشق نیست

کابوس تل‌آویو

تونل برفی ازنا شگفتی طبیعت در قلب اشترانکوه

تصادف ماشین و موتور داخل پارکینگ!

درخشش دو غول آسمانی؛ مقارنه ماه و سیاره مشتری در شامگاه امروز

بخشی از کتاب/ ورود به ناخودآگاه ذهن با دویدن

جاسوس ارشد موساد اعدام شد

حواشی اظهارات جنجالی نماینده قم؛ رئیسی به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان توضیح داد

رضایی: تا این لحظه ما دلیل و سندی مبنی بر دخالت خارجی در حادثه بندر شهید رجایی نداشتیم

تأکید کیم جونگ‌‌اون بر تسریع تجهیز هسته‌ای نیروی دریایی

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12)

پیدا و پنهان مذاکرات هسته‌ای

سرمقاله ایران/ جایگاه نام خلیج فارس در فرهنگ عمومی

بانک جهانی: قیمت انرژی و مواد غذایی کاهش می‌یابد

کود اضافه داری؟ ابزارآلات کشاورزیت بلااستفاده‌ست؟ تو باغبون مشتریش منتظرته

اظهارات نصیری اقدم درخصوص دستمزدها

چراغ قوه 8 کاره، پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

تاکید بر همکاری ‌های دو جانبه بنیاد مازندران با دانشگاه علوم کشاورزی

لبخند آسمان بر فراز مکزیک

خوابی که یک شراب‌خوار را راهی سفر حج کرد

انتقاد صباغیان از قالیباف با خواندن شعر

پشتیبان عملیاتی و فنی ترور شهید صیادخدایی به دار مجازات آویخته شد

حضور خادمان حرم حضرت معصومه(سلام‌الله‌علیها) در حیاط دولت به مناسبت دهه کرامت

عصبانیت زن آمریکایی از مردی که کلاه ترامپ بر سر دارد

وداع تلخ پدر فلسطینی با فرزندانش در پی حملات هوایی به غزه

سرمقاله هم میهن/ ریشه ناکارآمدی اداری

با دروغ سرمایه‌گذاری هزار میلیاردی، آمریکا را کعبه آمال جا نزنید!

اصرار عجیب برای وجاهت بخشیدن به کارگروه مافیایی FATF

پایان مهلت 50 روزه صمت درباره مجوز سامانه‌های فروش برخط طلا

دریافت 35 هزار میلیارد تومان مالیات از خودرو در 1403

عاقبت رانندگی با سرعت زیاد

تحقیق جدید جهانی؛ واکسن کرونا بی‌خطر است یا خطرناک؟

جت‌های تجاری می‌توانند به‌زودی زمین را خنک کنند

این را به کسی گو که تو را نشناسد

شگفتانه فرمانده نیروی دریایی سپاه؛ شناور موشک‌اندازی ساخته‌ایم که 116 نات سرعت دارد

هدیه‌ای که شهید رئیسی به مناسب روز دختر به نوجوان فلسطینی داد

تیراندازی مرگبار در سوئد

ترامپ: من دوست دارم پاپ باشم

ترامپ برای مقابله با ایران نقش «پلیس بد» را به اروپا سپرده است