ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چشم‌انداز مذاکرات ایران و آمریکا سیاست روز

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چشم‌انداز مذاکرات ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دنیای اقتصاد / «چشم‌انداز مذاکرات ایران و آمریکا» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علیرضا سلطانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا موسوم به دیپلماسی شنبه بعد از 3هفته برگزاری متوالی و منظم، متوقف شد. این توقف اگرچه بر خلاف انتظار افکار عمومی مبنی بر سیر متوالی و روبه پیشرفت گفت‌وگوها بود، اما بروز آن برای چنین سطحی از مذاکرات و بالابودن درجه پیچیدگی ابعاد و زوایای آن و مهم‌تر عوامل مستقیم و غیرمستقیم دخیل در آن چه در روند مذاکرات و چه در فرآیند اجرای توافق احتمالی به خصوص در درون دستگاه سیاستگذاری آمریکا امری طبیعی است.
ترامپ هرچند به لحاظ سبک مدیریتی و رفتار شخصی، بر سرعت و قطعیت مذاکره و توافق با ایران تاکید دارد، اما واقعیت این است که شخص ترامپ با اختیارات گسترده‌ای که در اختیار دارد باید به توافقی با ایران برسد که بتواند در داخل آمریکا بر اجرای آن اجماع ایجاد کند. مساله اصلی ترامپ درمورد مذاکره و توافق با ایران در شرایط کنونی نه ایران بلکه ساختار سیاسی و تصمیم‌گیری آمریکا است که باید با ترامپ در این ماجرا همراهی کند.
بازار
دراین زمینه ترامپ بر خلاف ایران با 2معضل اساسی مواجه است؛ معضل اول وجود دیدگاه‌های مختلف و بعضا متضاد قدرتمند در دستگاه سیاستگذاری آمریکا نسبت به ایران اعم از دولت آمریکا، کنگره و نیروها و عناصر پنهان است که هرچند در حال حاضر نمود کمی دارد، اما در آینده با پیشرفت مذاکرات بیشتر خودنمایی می‌کند. این دیدگاه‌ها تحت تاثیر مخاصمه 40ساله ایران و آمریکا به یک مساله مهم و حیثیتی تبدیل شده و به‌طور طبیعی نزدیک شدن دیدگاه‌ها به دلایل مختلف سیاسی، امنیتی، ایدئولوژیک و حتی اقتصادی، روندی سخت و پیچیده است. وزن‌کشی‌ها و بده‌بستان‌های سیاسی در دستگاه حاکمه آمریکا بر سر ایران در کنار دیگر مسائل مانند روسیه و اوکراین و جنگ تعرفه‌ها بسیار بالاست و ترامپ با همه جسارت و قاطعیتی که از آن برخوردار است به راحتی نمی‌تواند این مسائل را به‌طور همزمان حل و فصل کند. در این زمینه به تحرکات گسترده نتانیاهو که از نفوذ خوبی در دستگاه سیاستگذاری آمریکا نیز برخوردار است نیز باید اشاره کرد. نتانیاهو که در حال حاضر امکان نفوذ به دستگاه فکری ترامپ و همراه ساختن او را با خود در قبال ایران ندارد، سعی دارد با اعمال نفوذ بر نزدیکان ترامپ اهداف خود را دنبال کند که البته تاکنون توفیقی نداشته است. مواضع محتاطانه ترامپ در جریان مذاکرات هم نشان از سختی مسیر وی برای ایجاد اجماع نسبی در این زمینه دارد. وی در عین اینکه بر برچیدن کامل غنی‌سازی در ایران تاکید دارد (با هدف جذب جریان سخت ضد ایرانی در آمریکا)، با این وجود با هدف نگه داشتن ایران در میز مذکرات از امکان تعامل با ایران در پذیرش حداقل غنی‌سازی سخن می‌گوید. سخنان اخیر ترامپ در این راستا ارزیابی می‌شود.
معضل دوم که باز به نوعی ترامپ را در مساله مذاکره و توافق احتمالی با چالش مواجه کرده است، پیچیدگی و گستردگی تحریم‌های اقتصادی علیه ایران است. تحریم‌ها روی دوم سکه مذاکرات ایران و آمریکاست. روی نخست مذاکرات اگرچه مساله اصلی است و راه را برای مذاکره روی تحریم‌ها باز می‌کند؛ اما واقعیت این است که ایران و آمریکا سریع‌تر و بی‌دردسر‌تر بر سر موضوع هسته‌ای به توافق می‌رسند. آنچه سخت به نظر می‌رسد روند رفع تحریم‌های اقتصادی آمریکا است که با توجه به ساختار پیچیده تحریم‌ها، رفع آنها مستلزم ایجاد یک اجماع و هماهنگی در دستگاه حاکمه آمریکا به‌خصوص همراهی کنگره آمریکا است. ترامپ برای هر دو معضل در دستگاه سیاستگذاری آمریکا باید بجنگد و هزینه بدهد. به‌طور قطع با توجه به این موضوع که اصولا ترامپ به دنبال جنگ با ایران نیست و عدم رسیدن به توافق، احتمال درگیر شدن با ایران را تا حد زیادی تقویت می‌کند؛ لذا به‌صورت مطمئن ترامپ تلاش خواهد کرد اجماع نسبی در دستگاه حاکمه ایجاد کند؛ هرچند این تلاش نمی‌تواند طولانی باشد و ترامپ باید تا قبل از انتخابات2026 کنگره و احتمال تغییر ترکیب مجلس نمایندگان و سنا به نفع دموکرات‌ها حداقل وضعیت ایران و روسیه و اوکراین را تثبیت کند. از این منظر اما واقعیت این است که دست ترامپ و مذاکره‌کنندگان آمریکایی برای رسیدن به توافق به هر قیمتی با ایران باز نیست. ترامپ باید توافقی با ایران را امضا کند که بتواند آن را مشخصا در حوزه رفع تحریم‌های ایران اجرایی کند. بنابراین توافق بر سر رفع تحریم‌ها سخت و شاید زمانبر باشد. این مساله حتما باید از سوی مذاکره‌کنندگان ایرانی مورد نظر قرار گیرد و محدودیت‌های موجود بر سر رفع تحریم‌ها در آمریکا را به‌صورت واقع‌بینانه ارزیابی کنند و به موضوع به‌صورت صفر و صدی نگاه نکنند. هرچند به نظر می‌رسد توافق احتمالی ایران و آمریکا، در نهایت توافقی خواهد بود که رضایت دو طرف را دربر خواهد داشت و بدون این رضایت، اصولا توافقی صورت نخواهد گرفت.
مذاکرات ایران و آمریکا با پذیرش مسوولیت مشاور امنیت ملی کاخ سفید توسط وزیر امور خارجه بار دیگر در آینده نزدیک از سر گرفته خواهد شد. تغییر زودهنگام والتز مشاور امنیت ملی کاخ سفید که بی‌ارتباط با مذاکرات ایران و آمریکا نیست، تقویت کننده روند مذاکرات ایران و آمریکا به لحاظ لجستیکی در تیم مذاکره‌کننده آمریکایی است. از طرف دیگر ورود دوطرف به مسائل جزئی، سختی و پیچیدگی مذاکرات را عیان کرد و طرفین به‌طور طبیعی راه‌های مختلف را برای رسیدن توافق باید بررسی و پیش‌بینی کنند. ناتوانی ترامپ در پایان دادن به جنگ اوکراین با وجود وعده تحقق آن در کمترین زمان، فرصت را برای به نتیجه رساندن مذاکرات با ایران تقویت کرده است. ترامپ ممکن است پای خود را به راحتی از جنگ اوکراین با عدم حمایت‌های نظامی و اقتصادی بیرون بکشد، اما درمورد ایران ماجرا متفاوت است؛ چراکه عدم توافق، احتمالا بستر ورود آمریکای ترامپ را به جنگ مستقیم هموار می‌کند؛ مساله‌ای که برای ترامپ به نوعی خط قرمز است. مذاکرات جدید نوسانات زیادی به لحاظ پیچیدگی موضوعات و مسائل در پی دارد. کوتاه کردن روند مذاکرات و فعال شدن گروه‌های کارشناسی در این دور از مذاکرات به صلاح طرفین است که پیش‌بینی می‌شود این اتفاق صورت گیرد. با این حال باید گفت که بر خلاف انتظارات رایج، چشم‌انداز شفافی از روند و کم نوسانی برای مذاکرات قابل تصور نیست؛ هرچند بروز اختلافات می‌تواند شفاف‌تر و آشکارتر شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1248327/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات ثبت‌نام وام ودیعه مسکن

فردا؛ آخرین مهلت ثبت‌نام وام بازنشستگان کشوری

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 83 هزار تومان بازگشت

صحرایی در عربستان که محل مسابقۀ ماشین های آفرود است

غذا خوردن و بازیگوشی دو خرس

درخشش یک ستاره جدید در آسمان شب

واکنش فرمانده نداجا به ادعای دشمن درخصوص ناو زاگرس؛ با افتخار در حال مأموریت است

رایزنی گروسی و کالاس درباره ایران

نماز جمعه 16 خرداد در حرم امام خمینی (ره) برگزار می‌شود

جزییات رونمایی از ناوشکن سهند و توانا از زبان فرمانده نداجا

بن‌گویر به تناقض‌گویی افتاد؛ بازگرداندن گروگان‌ها ضروری است اما...

ویتکاف وعده داد؛ توافق آتش‌بس غزه قبل از سفر ترامپ نهایی می‌شود

سرمقاله جام جم/ منتظر غرق شدن فرعون باشیم!

کشف منبع جدیدی از طلا در کیهان

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد با پژوهشگران دانشگاه علامه طباطبایی

لحظه فعال شدن ایربگ موتورسوار؛ نجات جان در کسری از ثانیه!

پروانه زیر میکروسکوپ

ترکمن صحرا با زیبایی های بی پایانش

گردشی مختصر در کاشان زیبا

آیتی: برخی افراد مانند موریانه می‌خواهند پایه‌های دولت را از بین ببرند

نادران: ترامپ تا دید چینی‌ها از تجارت جهانی بیشتر از آمریکا نفع می‌برند، زیر میز زد

ترامپ، قوه قضائیه و قوه مجریه آمریکا را به جان هم انداخت

رسوایی جدید وزیر دفاع آمریکا در انتشار اطلاعات حساس

سرمقاله همشهری/ 4 خطای بزرگ شناختی‌ در کاخ سفید

توضیح وزارت راه و شهرسازی درباره خبر ادغام کمیسیون مسکن و عمران دولت

بسته‌های اینترنت همراه گران شد؟

راز شناسایی بیماری‌های پنهان قبل از اینکه دیر شود!

تولید بنزین به 120 میلیون لیتر در روز رسید

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با پژوهشگران دانشگاه علامه طباطبایی

آپارتمانِ هشتصد سال پیش در ایران

کارخانه تولید شونه تخم‌مرغ

ایلان ماسک برای کارمندان اسپیس ایکس شهر ساخت

تشرف عراقچی به زیارت حرم حضرت معصومه(سلام‌الله‌علیها)

شریف: در دفاع از کشور، نباید بحث اصولگرا و اصلاح‌طلب مطرح باشد

یمن از هوا و دریا، اسرائیل را محاصره کرد

انفجار در دانشکده نظامی در شهر حلب سوریه

«آلبرتا» ایالت پنجاه و یکم آمریکا می‌شود؟

پاکستان درباره جلسه شورای امنیت پیرامون تنش‌ها با هند گزارش داد

سرمقاله کیهان/ چند و چون اختلافات داخلی آمریکا درباره ایران

اثر شلیک بر معادلات

فرمول عرضه و کاهش قیمت روغن اعلام شد

افزایش شدید مصرف آب در پی افزایش دمای هوا

آفت مقاومِ برنج

پاندای قرمز جنگل‌های هیمالیا

ویتکاف: ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند

قدیری ابیانه: منافع ملی ایجاب می‌کند که ایران از محور مقاومت حمایت کند

فرجی‌راد: ادامه درگیری‌ها یمن می‌تواند بر مذاکرات ایران و آمریکا اثر بگذارد

نشست سخنگوی دولت؛ از قطع برق و ناترازی‌ها تا پیامک‌های حجاب و مذاکرات

ترامپ: پوتین صلح می‌خواهد

لاپید زیر آب نتانیاهو را زد