ایران پرسمان - ایسنا /رسانههای عبری عصر یکشنبه گزارش دادند که مذاکرات بین حماس و رژیم صهیونیستی برای تبادل زندانیان که در قطر برگزار شد، در فضایی مثبت در حال انجام است و توافقنامه بین دو طرف آماده است.
کانال 13 عبری عصر یکشنبه گزارش داد که هیئت مذاکرهکننده رژیم صهیونیستی به دلیل پیشرفت حاصل شده در مذاکرات با حماس از طریق میانجیگران، در دوحه باقی خواهد ماند و در صورت دستیابی به پیشرفت واقعی، «ران درمر»، وزیر امور استراتژیک این رژیم به مذاکرات غزه خواهد پیوست.
این کانال افزود که مذاکرات در قطر به پایان نرسیده است و تعدادی از مسائل وجود دارد که هنوز توسط حماس مورد توافق قرار نگرفته است، از جمله استقرار نیروهای نظامی اسرائیل در طول آتشبس در نوار غزه.
بازار ![]()
این کانال در وبگاه خود نوشت که پیام مثبتی که علیرغم اختلافات با حماس باقی مانده است، ادامه حضور هیئت اسرائیلی در قطر است. اگر پیشرفتی حاصل نمیشد، هیئت در اتاقهای مذاکره باقی نمیماند.
این کانال به نقل از یک مقام اسرائیلی که نامش فاش نشد، افزود که درباره موضوع اسیران فلسطینی که در ازای بازگشت بازداشتشدگان اسرائیلی آزاد خواهند شد، نیز پیشرفت حاصل شده است.
در این راستا، روزنامه عبری یدیعوت آحارانوت به نقل از یک منبع فلسطینی که با این روزنامه صحبت کرده است، نوشت توافق آتشبس و تبادل اسرا آماده و در انتظار اعلام است.
این مقام فلسطینی به این روزنامه گفت که پیشرفت واقعی در جهت دستیابی به توافق حاصل شده است.
وی افزود که «نقاط اختلاف به طور قابل توجهی کاهش یافته است.»
این منبع فلسطینی افزود که «زمینه مساعدی برای دستیابی به توافق وجود دارد.»
وی در مورد موضوع عقبنشینی نظامی اسرائیل گفت: «ما در حال حاضر در خصوص اختلافات چند کیلومتری در منطقه حائل در شرق نوار غزه صحبت میکنیم و این دیگر مانع بزرگی نیست.»
این منبع فلسطینی در مورد دامنه کمکهای بشردوستانهای که طبق این توافق وارد نوار غزه خواهد شد، اظهار داشت که «فشار آمریکا بر این نکته نیز تأثیر میگذارد». وی همچنین به موضوع «مفاتیح الأسری» (کلیدهای اسیران) به معنای تعداد اسیران فلسطینی که باید در ازای هر زندانی اسرائیلی آزاد شوند، اشاره کرد.
وی توضیح داد: «این فرمول در مذاکرات قبلی مورد توافق قرار گرفته بود - 50 اسیر در ازای هر زندانی اسرائیلی.»
او افزود که هر دو طرف اذعان دارند که مسئله عقبنشینی دیگر مانع بزرگی نیست و اسرائیل به روشنی اعلام کرده است که در صورت بروز هرگونه وضعیت اضطراری در طول آتشبس، نیروهایش عملیات خود را در نوار غزه از سر خواهند گرفت.
طبق رئوس مطالب توافق جزئی پیشنهادی، در طول آتشبس 60 روزه، نیمی از زندانیان زنده و مرده آزاد خواهند شد: 10 زندانی زنده - هشت نفر از آنها قرار است در روز اول و دو نفر در روز پنجاهم آزاد شوند - به همراه 18 زندانی متوفی که در سه مرحله دیگر آزاد خواهند شد. به عنوان بخشی از این توافق، قرار است مذاکراتی برای پایان کامل جنگ و آزادی زندانیان باقی مانده انجام شود.
حماس خواستار تضمینهایی است که آتشبس موقت پس از 60 روز، تا زمان دستیابی به توافق، ادامه یابد. در حال حاضر، کاملاً مشخص نیست که این تضمینها چه خواهند بود.
آیا تعطیلات کنست اجازه توافق را میدهد؟
این هفته، کنست (پارلمان اسرائیل) در حال آماده شدن برای برگزاری جلسات پایانی خود قبل از شروع تعطیلات تابستانی است که این بار تقریباً سه ماه و تا بعد از تعطیلات عید عرش ادامه خواهد داشت.
برای «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر، این فقط یک استراحت از جلسه عمومی نیست؛ بلکه یکی از ارزشمندترین دورههای موجود است. او زمان و آرامشی را برای مانور به دست میآورد که در روزهای عادی ندارد.
تاریخ سیاسی نشان داده است که تعطیلات کنست میتواند به نخست وزیران یک مزیت تاکتیکی بدهد. پلنوم یا جلسه عمومی نه تنها ساکت میماند، بلکه به آنها اجازه میدهد تا گامهای حساسی را دور از چشم عموم بردارند.
طبق مقررات کنست، پارلمان اسرائیل در طول تعطیلات، به جز در شرایط استثنایی، به طور منظم بحث یا جلسه برگزار نمیکند. این موضوع اهمیت سیاسی فوقالعادهای دارد: سرنگون کردن دولت و سوق دادن اسرائیل به سمت انتخابات زودهنگام، اگر غیرممکن نباشد، دشوار است.
بنابراین، روزنامه اسرائیلی معاریو میافزاید حتی اگر شرکای ائتلافی نتانیاهو - مانند وزرای بن گویر و اسموتریچ - به دنبال ابراز خشم خود از اقدامات سیاسی او باشند، قادر به سرنگون کردن دولت یا انحلال آن از طریق روشهای معمول پارلمانی نخواهند بود. در اینجا مزیت نتانیاهو نهفته است: این توقف سیاسی به او اجازه میدهد تا با سر و صدای بسیار کمتری در عرصه سیاسی فعالیت کند. این همزمان با مذاکرات جاری دوحه است که ممکن است با ورود عرصه سیاسی اسرائیل به حالت «سکوت» در طول تعطیلات پیش رو به پایان برسد.
این روزنامه توضیح میدهد که اگر این اتفاق بیفتد و توافق طبق برنامه به نتیجه برسد، با شروع آتشبس، یک دوره مذاکره 60 روزه برای پایان دادن به جنگ آغاز خواهد شد. این دقیقاً مدت تعطیلات است و یک دوره تنفس سیاسی برای نتانیاهو ایجاد میکند.
در عمل، حتی اگر اسموتریچ این توافق را «تسلیم» توصیف کند و بن گویر تهدید به استعفا کند، نمیتوان فوراً برای انحلال ائتلاف و سرنگونی دولت اقدام کرد.
البته، چنین فروپاشیای تمام مشکلات، دشواریها و اختلافات پیش روی نتانیاهو در مسیر دستیابی به آتشبس دائمی را حل نخواهد کرد، اما مطمئناً فضای مثبتتری برای خود مذاکرات ایجاد خواهد کرد.