ایران پرسمان - فارس / سفرای کشورهای عضو گروه دوستان دفاع از منشور ملل متحد در نشستی با حضور معاون وزیر امور خارجه ایران ضمن حمایت از مواضع اصولی جمهوری اسلامی تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا به خاک ایران را محکوم کردند.
کاظم غریبآبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه دوشنبه 30 تیرماه در نشست ویژهای با حضور سفرای کشورهای عضو گروه دوستان دفاع از منشور ملل متحد، به تشریح ابعاد تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا به خاک جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
این نشست که با استقبال گسترده کشورهای عضو همراه بود، شاهد حمایت قاطع دیپلماتهای ارشد از مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران و محکومیت شدید اقدامات غیرقانونی و یکجانبه رژیم اشغالگر قدس بود.
غریبآبادی ضمن تقدیر از حمایتهای مستمر این گروه بهویژه در دوران جنگ اخیر، با استناد به مفاد حقوق بینالملل، حملات اخیر را نقض صریح منشور ملل متحد و مغایر با تعهدات دولتها ذیل معاهدات بینالمللی و مصوبات آژانس بینالمللی انرژی اتمی توصیف کرد.
وی با مردود دانستن ادعاهای مضحک و بیاساس «دفاع مشروع» و «حمله پیشدستانه» از سوی رژیم صهیونیستی و آمریکا، تأکید کرد: «برنامه هستهای ایران همواره صلحآمیز بوده و تحت شدیدترین نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار داشته است و ایران برخلاف متجاوزین، به تعهدات بینالمللی خود پایبند بوده است.»
معاون وزیر امور خارجه همچنین ضمن هشدار نسبت به تبعات حقوقی و سیاسی سکوت و جانبداری سه کشور اروپایی و مدیرکل آژانس و شورای امنیت، این سکوت را عامل خدشه به اعتبار سازمان ملل، حقوق بین الملل و رژیم عدم اشاعه دانست و خواستار پاسخگویی فوری و شفاف نهادهای ذیربط شد.
بازار ![]()
غریبآبادی با اشاره به اظهارات اخیر سه کشور اروپایی در خصوص مکانیسم ماشه، آن را فاقد وجاهت حقوقی دانست و هشدار داد: «هرگونه اقدام برای فعالسازی مکانیسم بازگشت قطعنامه های مختومه شده شورای امنیت، تنها موجب پیچیدهتر شدن اوضاع خواهد شد و مسئولیت آن بر عهده طرفهای غربی است.»
این دیپلمات ارشد ایرانی در عین حال، تصریح کرد: «ایران در برابر هرگونه تجاوز، با قاطعیت از حاکمیت، استقلال و منافع ملی خود دفاع خواهد کرد.»
در ادامه نشست، نمایندگان کشورهای مختلف به ایراد سخنرانی پرداخته و بهطور گسترده از مواضع ایران حمایت کردند:
روسیه حمله به ایران را «خائنانه، بدون تحریک قبلی و ناقض فاحش منشور ملل متحد» خواند و هشدار داد این حمله میتوانست منجر به فاجعهای هستهای در منطقه شود. روسیهاز دبیرکل سازمان ملل خواست طبق اختیارات خود به شورای امنیت گزارش دهد و مانع تکرار چنین فجایعی شود.
چین نیز با محکومیت شدید تجاوز اخیر، آن را ناقض حقوق بینالملل و قطعنامه 487 شورای امنیت دانست و بر حمایت کامل از حق ایران برای توسعه برنامه هستهای صلحآمیز تأکید کرد. چین همچنین خواستار نقش سازنده اروپا بهجای تشدید تنش شد.
فلسطین با یادآوری نشست وزرای خارجه عرب و سازمان همکاری اسلامی، حمله به ایران را محکوم کرد و گفت: «ما درد شما را میفهمیم؛ ما هر روز آن را زندگی میکنیم.» نماینده فلسطین از مواضع دیپلماتیک ایران تقدیر و بر لزوم عملگرایی در مواجهه با تجاوزات تأکید نمود.
ونزوئلا که ریاست دورهای گروه را بر عهده دارد، اعلام کرد رئیسجمهور این کشور تحولات مربوط به ایران را لحظه به لحظه دنبال میکند و خواهان برگزاری نشستی در سطح سران شده است. نماینده این کشور با اشاره به عضویت ونزوئلا در شورای امنیت در زمان تصویب قطعنامه 2231، مشروعیت مکانیسم ماشه را رد و از حق مسلم ایران برای انرژی هستهای صلحآمیز حمایت کامل کرد.
بلاروس نیز ضمن محکومیت قاطع تجاوز، با اشاره به فاجعه چرنوبیل، نسبت به عواقب انسانی و زیستمحیطی حمله به تأسیسات هستهای هشدار داد و بر پایبندی به کنوانسیونهای ژنو تأکید کرد.
اریتره این حمله را «جنایتکارانه و بدون تحریک قبلی» خواند و آن را بخشی از الگوی خطرناک قانونگریزی دانست. این کشور نیز بر حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تأکید نمود.
نیکاراگوئه با اعلام همبستگی کامل با مردم ایران، حمله به تأسیسات صلحآمیز هستهای را نقض آشکار منشور ملل متحد دانست و هشدار داد که اینگونه اقدامات، سابقه خطرناکی در توسل به زور ایجاد کرده و تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی است. نماینده این کشور با انتقاد از رفتار دوگانه برخی کشورها و سوءاستفاده از سازوکارهای سازمان ملل، خواستار همکاری جمعی برای دفاع از منشور و استقرار نظم بینالمللی عادلانه شد.
غریبآبادی: حمله به ایران جنایت آشکار و آزمونی تاریخی برای شورای امنیت است
کاظم غریبآبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین روز دوشنبه 30 تیرماه در جریان برگزاری یک نشست توجیهی با حضور نمایندگان بیش از 110 کشور عضو سازمان ملل متحد در نیویورک، به تشریح ابعاد تجاوز رژیم صهیونیستی و ایالات متحده به خاک جمهوری اسلامی ایران و پیامدهای آن بر صلح و امنیت جهانی پرداخت.
وی در این نشست، رژیم صهیونیستی را عامل اصلی ناامنی و بیثباتی در منطقه طی هشت دهه گذشته دانست و تأکید کرد: «این همان رژیمی است که تاکنون بیش از 3000 عملیات تروریستی انجام داده، افزوو بر هفت میلیون فلسطینی را آواره ساخته، صدها هزار نفر را به شهادت رسانده و بیش از یک میلیون فلسطینی را بازداشت کرده است.»
* صدها کلاهک هستهای اسرائیل
معاون وزیر خارجه با اشاره به ماهیت خطرناک زرادخانههای اتمی رژیم صهیونیستی تصریح کرد: «رژیم اشغالگر قدس عضو هیچیک از معاهدات خلع سلاح و عدم اشاعه تسلیحات کشتار جمعی نیست و صدها کلاهک هستهای را در زرادخانههای خود نگهداری میکند.»
غریبآبادی در ادامه خاطرنشان کرد: «در حالی که برنامه هستهای ایران همواره صلحآمیز بوده و تحت نظارتهای سختگیرانه و مستمر آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد، رژیم صهیونیستی بیش از 30 سال است با ادعای واهی درباره بمب اتمی ایران، افکار عمومی و دولت آمریکا را فریب داده است. سؤال اینجاست: این بمب اتمی ادعایی کجاست؟! آیا واقعاً مضحک نیست که رژیمی با کارنامهای سراسر آغشته به تجاوز، جنایت و وحشیگری و دارنده انواع سلاحهای کشتار جمعی، به کشوری که عضو معاهده عدم اشاعه است، اتهام وارد میکند؟!»
* چه نهادی مسئول حفظ صلح و امنیت بینالمللی است
این دیپلمات ارشد ایرانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به واکنشهای بینالمللی به حمله اخیر به تأسیسات صلحآمیز هستهای ایران افزود: «اکثریت قریب به اتفاق کشورها تجاوز رژیم صهیونیستی و ایالات متحده به خاک جمهوری اسلامی ایران را محکوم کردند، اما متأسفانه سه کشور اروپایی، شورای امنیت، شورای حکام آژانس و حتی مدیرکل آژانس، نه تنها به وظایف حقوقی و اخلاقی خود عمل نکردند، بلکه با سکوت یا مواضع جانبدارانه، در برابر جنایتی آشکار چشم فروبستند.»
غریبآبادی ادامه داد: «ایران مورد تجاوز دو رژیم دارنده سلاح هستهای قرار گرفته است، اما آمریکا و حامیان آن مانع از صدور قطعنامه محکومیت در شورای امنیت و شورای حکام شدند. حال این سؤال مهم مطرح است: اگر شورای امنیت از انجام وظایف خود عاجز است، چه نهادی مسئول حفظ صلح و امنیت بینالمللی است؟!»
* سکوت مدیرکل آژانس و برخی اعضای دائم شورای امنیت
وی حمله به تأسیسات صلحآمیز و تحت نظارت پادمان ایران را «جنایتی بزرگ و بیسابقه» خواند و افزود: «عدم صدور قطعنامه محکومیت در شورای حکام و شورای امنیت، و سکوت مدیرکل آژانس و برخی اعضای دائم شورا، چه پیامی برای دیگر اعضای معاهده عدم اشاعه دارد؟! چرا همان کشورهایی که درباره فعالیتهای شفاف و قانونی ایران سروصدا به راه میاندازند، در برابر خروج رژیم صهیونیستی از چارچوبهای حقوق بینالملل و توسعه تسلیحات هستهای سکوت کردهاند؟!»
معاون وزیر امور خارجه در پایان با طرح یک هشدار جدی خاطرنشان کرد: «آیا این سکوت خطرناک، به کشورهایی نظیر ایران این پیام را نمیدهد که اگر عضو معاهده عدم اشاعه نباشید، نهتنها مؤاخذه نخواهید شد، بلکه از امتیاز و مصونیت نیز برخوردار خواهید شد؟!»
این نشست با استقبال گسترده نمایندگان بیش از 110 کشور برگزار شد و حاضران بر لزوم حفظ اصول منشور ملل متحد، مقابله با استانداردهای دوگانه و حمایت از حق مشروع جمهوری اسلامی ایران در دفاع از خود تأکید کردند.