دوشنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۴
سیاست روز

رئیس جمهور ترکیه خواستار تمدید ماموریت نیروهای نظامی این کشور در لیبی شد

رئیس جمهور ترکیه خواستار تمدید ماموریت نیروهای نظامی این کشور در لیبی شد
ایران پرسمان - ایرنا / ریاست‌جمهوری ترکیه روز یکشنبه با ارائه پیش نویسی به مجلس این کشور خواستار تمدید ماموریت نیروهای نظامی ترکیه در لیبی به مدت ۲ سال دیگر شد. به گزارش ...
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایرنا / ریاست‌جمهوری ترکیه روز یکشنبه با ارائه پیش نویسی به مجلس این کشور خواستار تمدید ماموریت نیروهای نظامی ترکیه در لیبی به مدت 2 سال دیگر شد.
به گزارش خبرگزاری ینی شفق، در این پیش نویس که به امضای «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه رسیده، تاکید شده است که تلاش‌های لیبی برای ایجاد نهادهای دموکراتیک پس از تحولات فوریه 2011 ( بهمن 1389) به دلیل درگیری‌های مسلحانه و شکل‌گیری ساختارهای اداری چندپاره ناکام مانده است.
پیش نویس ریاست‌جمهوری ترکیه با اشاره به توافق صخیرات در مغرب در تاریخ 17 دسامبر 2015 ( 26 آذر 1394) که با میانجی‌گری سازمان ملل و پس از یک سال مذاکره میان طرف‌های لیبیایی به امضا رسید، اشاره کرد که دولت وفاق ملی، تشکیل‌شده بر اساس این توافق سیاسی، تنها دولت مشروع لیبی است که جامعه بین‌المللی آن را به رسمیت شناخته و این موضوع در قطعنامه شماره 2259 شورای امنیت سازمان ملل نیز تصریح شده است.
در این پیش نویس آمده است که پس از حملات آوریل 2019 ( فرودین 1398) برای سرنگونی وفاق ملی، این دولت در دسامبر همان سال از ترکیه درخواست کمک کرد و حضور نیروهای ترکیه مانع فروپاشی کامل کشور و گسترش بی‌ثباتی شد.
رئیس جمهور ترکیه در این پیش نویس افزود که همچنان به حمایت از روندهای سیاسی و تلاش‌های سازمان ملل پایبند است و هدف آنکارا حفاظت از حاکمیت، تمامیت ارضی و وحدت سیاسی لیبی، برقراری آتش‌بس پایدار، تقویت گفت‌وگوی ملی و برگزاری انتخابات آزاد و شفاف در سراسر لیبی است.
بازار
اردوغان هشدار داد که بی‌ثباتی سیاسی و مشکلات حکمرانی ناشی از عدم برگزاری انتخابات، تهدیدی جدی برای آرامش نسبی به‌ دست‌آمده محسوب می‌شود و می‌تواند امنیت لیبی و منطقه را به خطر اندازد.
وی با اشاره به روابط تاریخی، سیاسی و اقتصادی میان دو کشور و توافق ترسیم مرزهای دریایی در مدیترانه، بر اهمیت ادامه روند صلح و ثبات در لیبی برای ترکیه تاکید کرد.
بر اساس این پیش نویس، ترکیه همچنان آموزش و مشاوره نظامی به لیبی ارائه می‌دهد و در چارچوب توافق‌نامه همکاری امنیتی و نظامی فعالانه در حفظ ثبات مشارکت دارد.
با این حال، پیش نویس ریاست جمهوری ترکیه به پارلمان این کشور اذعان می‌کند که هنوز آتش‌بس دائمی و وحدت کامل نهادهای سیاسی و نظامی در لیبی محقق نشده است و خطر از سرگیری درگیری‌ها همچنان وجود دارد.
اردوغان هدف از حضور نیروهای نظامی ترکیه در لیبی را حفاظت از منافع آنکارا در چارچوب حقوق بین‌الملل، مقابله با تهدیدات ناشی از گروه‌های مسلح غیرقانونی، جلوگیری از مهاجرت‌های گسترده، ارائه کمک‌های انسانی و حمایت از دولت مشروع لیبی عنوان کرده است.
در این پیش نویس اشاره شده است که نیروهای نظامی ترکیه نخستین بار در تاریخ 2 ژانویه 2020 ( 12 دی 1398) بر اساس ماده 92 قانون اساسی این کشور به لیبی اعزام شدند و آخرین بار در 30 نوامبر 2023 ماموریتشان تمدید شد.
دولت ترکیه از پارلمان این کشور خواست تا با تمدید ماموریت نیروهای نظامی این کشور در لیبی برای 24 ماه دیگر از تاریخ 2 ژانویه 2026 ( 12 دی 1404) موافقت کند.


نظرات شما