ایران پرسمان

آخرين مطالب

واکاوی مرفه دانستن مسافران شمال تحلیل روز

واکاوی مرفه دانستن مسافران شمال
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - آفتاب یزد /متن پیش رو در آفتاب یزد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
آقای شریعتمداری؛ وقتی یک سفر شمال را نشانه رفاه جامعه می‌دانید یعنی؛ از درد و رنج «مطرب» خبر ندارید!
آیت الله جوادی آملی در یکی از دروس خارج فقه خود در باره‌ی فقر چنین می‌گوید: «فقر به معنای نداری، تازیانه‌ی دردناکی است. فقیر به معنی گدا نیست. در عربی اگر کسی وضع مالی‌اش خوب نیست نمی‌گویند فاقد است، ندارد. می‌گویند این فقیر است. فقیر یعنی کسی که ستون فقراتش شکسته است و قدرت قیام ندارد.»
روزنامه‌ی کیهان در روزهای اخیر، دوبار و هر بار با شاهدمثال‌هایی به غایت عجیب، فروشگاه رفتن و به مسافرت شمال رفتن مردم را نشانه‌ای از رفاه می‌داند، موضوعی که واکنش‌های بسیاری را برانگیخت اما این روزنامه مثل همیشه هیچ پاسخی به واکنش‌های برانگیخته شده نداد.
فقر کامل؛ فقر اقتصادی - فرهنگی است
کوروش محمدی ، رئیس انجمن آسیب‌های اجتماعی در گفتگو با آفتاب یزد ضمن تشریح فقر، انواع فقر و آثار و تبعات فقیر شدن جامعه گفت: فقر همان فقدان است یا به تعبیری دیگر، کاهش توانایی در تامین ضروریات.
وی فقر را در دو دسته‌ی اقتصادی و فرهنگی تقسیم‌بندی کرده، می‌گوید: فقر معیشتی یعنی فرد یا خانواده از عهده‌ی هر آن چه نیاز است و ضروری، برنیاید؛ کاهش درآمد، عدم اشتغال و آثار و تبعات اقتصادی که همه‌ی اقشار یک جامعه را تحت الشعاع قرار می‌دهد اندک اندک فرد و خانواده را در حوزه‌ی توانایی به باتلاق ناتوانی سوق می‌دهد.
این استاد دانشگاه می‌افزاید: و اما فقر فرهنگی ریشه در باورها، ارزش‌ها و اعتقادات دارد که از نوع نخست، یعنی فقر معیشتی، مخرب‌تر و ترسناک‌تر است.
محمد در نهایت فقر کامل را مجموعه‌ای از فقر فرهنگی و فقر اقتصادی می‌داند که فقدان بینش، فقدان جهان بینی و فقدان باورها را در پی دارد و ادامه‌ی این فقر کامل جامعه را به سمت و سوی بی‌عدالتی، شکاف طبقاتی، هرج و مرج، بی‌نظمی و در نهایت فساد و تباهی رهنمون خواهد ساخت.
محرومیت از شاخص‌های رضایت مندی از زندگی یعنی فقر
کوروش محمدی در ادامه‌ی این گفتگو با اشاره به شاخص‌های رضایت مندی از زندگی (درآمد، شغل مناسب، امید به زندگی، آینده، سلامت، تحصیل، مساحت کافی برای اسکان، وسیله نقلیه، ارتباطات، توانایی مواجهه با بحران‌هایی همچون بیماری، فوت نزدیکان، ورشکستگی و...) خاطرنشان می‌سازد: کسی که به جای یک شیفت مجبور است چند شیفت کار کند، از اوقات فراغت برخوردار نباشد، برای تحصیل و مخارج حتی روزمره باید وام بگیرد، از رفاه خود برای رفاه خانواده چشم پوشی کند، استرس آینده‌ی شغلی داشته باشد، برای فرزندان خود بدیهیئت را نتواند فراهم کند قطعا آدم فقیری است ضمن آن که همین فرد در عین فقر دست و پا می‌زند تا اطرافیان او احساس کمبود به معنای ویران کننده‌ی آن، نکنند.
برای آدم فقیر همان یکبار سفر شمال هم گران تمام می‌شود
رئیس انجمن آسیب‌شناسی اجتماعی با اظهار تعجب از برخی اظهار نظرات روزنامه کیهان که خرید از فروشگاه و مسافرت شمال را نشانه‌ی رفاه جامعه دانسته، اظهار می‌دارد: شاید لازم باشد کارکنان روزنامه کیهان یا شخص شریعتمداری، شده با لباس مبدل به شمال بروند تا بهتر با واقعیت‌ها رو در رو شوند.
وی ادامه می‌دهد: فردی که در عین فقر دست و پا می‌زند تا یک بار در سال خانواده را به شمال کشور ببرد قطعاً مرفه نیست اما حتماً متعهد است.
کوروش محمدی می‌افزاید: چرا وقتی جامعه با هزار مصیبت می‌کوید تا برای فرار از تنگناهای زندگی، چند روزی با هر مشقتی خانواده‌اش را به سفر شمال ببرد این چنین آن تفریح ظاهری و تصنعی را به کامش تلخ می‌کنیم؟
محمد با تأکید بر این که؛ وجود حدود 19 میلیون حاشیه نشین (آماری که بسیار نزدیک به واقعیت است) خود نشانه‌ای از فقر گسترده در جامعه است زیرا نزدیک به یک - چهارم جمعیت کشور حتی توان همان یک بار سفر به شمال در سال را هم ندارند حال چگونه می‌کوشیم با مصادره به مطلوبِ همین مسافرت به شمال، کل یک جامعه را مرفه جلوه بدهیم؟
نسخه‌ی کیهان بسیار غلط است
کوروش محمدی در بخش دیگری از این گفتگو و با اشاره به نسخه پیچی عجیب کیهان برای حاکمیت خاطرنشان می‌سازد: انکار فقر در نهایت غفلت به وجود خواهد آورد غفلتی که حاکمیت را گمراه می‌کند.
وی ادامه می‌دهد: ما هم خوشحال می‌شویم مردم‌مان بتوانند به شمال بروند، تفریح کنند، نشاط اجتماعی داشته باشند و خیلی هم در تنگناهای روزره‌های زندگی دست و پا نزنند اما واقعیت آن است که وقتی سفر شمال رفتن مردم را نشانه‌ی رفاه می‌دانیم یعنی از بیخ و بن، از درد و رنج مطرب خبر نداریم!
محمدی با مثال مطربی که می‌کوشد یک جمعی را با تمام توان خوشحال کند تا لقمه نانی برای خانواده فراهم آورد می‌گوید: آیا آن مطرب انسان شادی است؟ مرفه است؟ غنی و امیدوار است؟ قطعاً نه! او یک انسان متعهد است که با شاد کردن جمعی کوشش می‌کند حداقل‌های زندگی را برای خانواده‌اش تأمین کند پس این نسخه‌ی غلطی است که مطرب را شادترین انسان جامعه قلمداد کنیم.
اغنیاء شمال رو نیستند!
کوروش محمدی با تأکید بر این که؛ طبقه‌ی مرفه و به اصطلاح لاکچری اساساً شمال برو نیستند چون شادی‌های شمال برای‌شان کافی و راضی‌کننده نیست ادامه می‌دهد: فرق است بین خانواده‌ای که در تمام طول سال فقط یک بار، برای چند روز با انواع مشقت‌ها به شمال می‌رود یا آن خانواده‌ای که حتی با دارا بودن ویلاهای آن چنانی، حتی یک بار هم رنگ شمال را در سال نمی‌بیند چرا؟ چون او تفریح را در استانبول و دبی و سن پطرزبورگ و اروپا ترجیح می‌دهد؛ آیا مردم ما همه می‌توانند سالی چند بار به اروپا و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس بروند؟!
کاش کیهان از حاکمیت می‌پرسید؛ اوقات فراغت مردم کو؟
کوروش محمدی با طرح این سوال که؛ وقتی اوقات فراغتی نباشد، جایی برای تفریح و سرگرمی نباشد، فضا و امکاناتی برای تخلیه‌ی روحی - روانی نباشد معلوم است با یک تعطیلی چند روز، سیلی از جمعیت راهی شمال می‌شود.
وی با اظهار تعجب از غفلت عجیب کیهان می‌گوید: شاید بهتر می‌بود کیهان از حاکمیت می‌پرسید؛ چرا برای اوقات فراغت جامعه کاری نکرده‌اید که ناگهان جاده شمال قفل نشود، چرا هیچ برنامه‌ای برای اوقات فراغت مردم ندارید؟
این استاد دانشگاه با اشاره به خودروهایی که هزینه‌ی نگهداشت آن هم برای برخی خانواده‌ها کمرشکن است اظهار می‌دارد: خودرو وقتی در اختیار رفع نیازهای یک خانواده باشد، نان‌آور خانواده باشد که دیگر نمی‌تواند نشانه‌ی رفاه باشد. کسی که با خودرو در اسنپ مشغول است، با همان خودرو وقتی به مسافرت می‌رود چه بسا از کار و زندگی به دلیل خرابی و دیگر مسائل، بیفتد پس لازم است بین این دو تمییز قائل شویم.
خانواده‌ای که 5 فرزند مجرد دم بخت دارد هم به شمال می‌رود، این خانواده هم مرفه است؟!
کوروش محمدی با طرح این سوال که؛ خانواده‌ای با 5 فرزند مجرد دم بخت که توان تأمین مخارج ازدواج آن‌ها را ندارد هم به شمال می‌رود، این خانواده هم مرفه است؟! می‌گوید: هیچ مسئله‌ای به اندازه‌ی «انکار فقر» با روح و روان جامعه بازی نمی‌کند!
محمدی با تأکید بر این نکته که، انکار فقر و تلاش برای مرفه نشان دادن جامعه‌ای که به واقع از فقیر هم فقیرتر است حاکمیت را به اشتباه می‌اندازد و لابد فکر می‌کند دیگر لازم نیست برای تحصیل، اشتغال، مسکن و ازدواج این جامعه قدمی بردارد.
او معتقد است: رسانه‌هایی که در حاکمیت و بر حاکمیت نفوذ و تأثیر دارند با این گزارش‌های مغالطه‌آمیز حتی حاکمیت را هم به زحمت می‌اندازند. وی ادامه می‌دهد: نتیجه‌ی طبیعی این گونه گزارش ها، بی‌اعتمادی اجتماعی، یأس و عصبانیت جامعه است که تبعات بی‌اندازه خطرناکی دارد.
کوروش محمدی با اظهار تاسف از تلاش‌های این گونه رسانه‌ها برای نادیده انگاری جامعه‌ای که دچار بایکوت اجتماعی بر اثر فقر شده می‌گوید: خوب است کیهان اندکی روی دهک‌بندی‌ها مداقه کند زیرا همین دهک‌بندی‌ها با صدای بلند شکاف اجتماعی و طبقات اجتماعی که فاصله‌ای نجومی با هم دارند را فریاد می‌زند.
این استاد دانشگاه در پایان می‌گوید: دولت دچار یک بیماری مسری اقتصادی است و توان حل مشکلات معیشتی مردم را ندارد چه خوب است به جای تلاش برای انکار درد و رنج مردم به دولت راهکار بدهیم تا از این مشکلات بکاهد و مردم را بیشتر از این آزار ندهد!

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1046043/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عمق واقعی معدن الماس در سیبری!

زیبایی هنر خیابانی در برزیل

ضرب المثل/ زبان سرخ، سر سبز میدهد بر باد

المانیتور به نقل از منابعی در عمان: مذاکرات ایران و آمریکا ظاهراً در مسیر درستی پیش می‌رود

مقام سابق میز ایران در ارتش اسرائیل: ما شاهدیم که چگونه نتانیاهو و ترامپ در مسائل مختلف مربوط به خاورمیانه از یکدیگر فاصله می‌گیرند

واکنش آذری جهرمی به مقابله مثل با تغییر احتمالی نام خلیج فارس توسط ترامپ

اشغالگران از خدمت‌رسانی شهرداری غزه به فلسطینیان جلوگیری می‌کنند

جهاد اسلامی: مقاومت فلسطین بدون برقراری آتش‌بس، اسرای صهیونیست را آزاد نخواهد کرد

نسیم آرامش در شبه‌قاره

نظارت نبود، مهسا در آتش سوخت

مرد سایه اسرائیل کیست؟

سکه در مسیر افزایش قیمت؛ دلار 83 هزار تومان شد

امیدی به احیای بانک آینده نیست؛ مجوز گزیر بدهید

مرحله دوم سود سهام عدالت چه زمانی واریز می‌شود؟

معامله 94 کیلوگرم شمش طلا در 21 اردیبهشت ماه

روشی خلاقانه برای غذا خوردن جوجه شاه کرکس

ارزیابی عراقچی از دور چهارم مذاکرات؛ مواضع ایران و آمریکا مقداری بهم نزدیک شده؛ اکنون امید بیشتری برای پیشرفت داریم

مقام آمریکایی: هیچ چیزی درباره آنچه از ایران می‌خواهیم، تغییر نکرده است

مراسم امضای اسناد همکاری ایران و ازبکستان

واکنش لارنس نورمن به توضیحات عراقچی درباره غنی سازی پس از دور چهارم مذاکرات

وزیر خارجه آلمان: همه مسیر‌های مذاکرات با ایران برای نتیجه مثبت هموار است

جزئیات تماس تلفنی جولانی با بن‌سلمان

بازداشت بیش از 770 کودک زیر 18 سال در کرانه باختری از 7 اکتبر

دیدار وزیر کشور طالبان با نمایندگان چین و پاکستان درباره همکاری‌های منطقه‌ای

کرملین: استقرار صلح‌بانان اروپایی در اوکراین را نمی‌پذیریم

گروگان‌گیری تروئیکا

دوگانه بهارستانی‌ها در رفتار با پاستور

14 سالمند در غزه از گرسنگی جان دادند

بازگشت تریاک افغانستان و پاکستان به پشت مرزهای ایران

حال و هوای دل‌نشین حرم مطهر علوی

کشف موجودات عجیب در اعماق اقیانوس

طبیعی‌ترین حرکت برای فرار از دست پلیس!

حضور ظریف در نمایشگاه کتاب تهران

دولت متن لایحه مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه را منتشر کرد

تکذیب سفر وزیر امور خارجه به امارات

ان‌بی‌سی: ایران، بزرگترین اختلاف‌نظر نتانیاهو و ترامپ است

استاد مطالعات خاورمیانه دانشگاه تل‌آویو: اسرائیل در باتلاق سوریه گرفتار خواهد شد

اذعان ارتش هند به انهدام جنگنده‌هایش توسط پاکستان

تلفات نظامیان صهیونیست در عملیات نیروهای مقاومت در غزه

نشست ترکیه، اردن و سوریه در آنکارا برای بررسی تحولات امنیتی منطقه

خبرگزاری فرانسه: هدف حمایت اسرائیل از دروزی‌ها، تضعیف سوریه است

صلح لرزان

از بندر تا «باغو»؛ بندرعباس 15 روز پس از انفجار

تداوم فضای تعلیق نه به نفع ایران و نه به نفع امریکاست

هواپیمایی امارات : سود 6.2 میلیارد دلاری

قیمت برنج هندی قد کشید؛ این برنج در آستانه میلیونی‌شدن است

صفر تا صد هزینه‌های بانکی به صفر می‌رسد؟

دعوای مارموت‌ها وسط خیابانی در چین

سمی ترین آب هم حریف تمساح های غول پیکر نشد!

پایان دور چهارم گفتگوهای ایران و آمریکا؛ وزارت خارجه: مذاکرات سخت اما مفید بود