ایران پرسمان

آخرين مطالب

سخنگوی شورای نگهبان: هدف ما مخالفت با قانون‌گذاری نیست، صیانت از قانون اساسی است سیاست روز

سخنگوی شورای نگهبان: هدف ما مخالفت با قانون‌گذاری نیست، صیانت از قانون اساسی است
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فارس / عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان گفت: هدف ما مخالفت با قانون‌گذاری نیست، صیانت از قانون اساسی است.
هادی طحان نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در همایش «دادرسی اساسی و قانون‌گذاری» ضمن تبریک دهه کرامت و گرامیداشت روز معلم با اشاره به اهمیت صیانت از قانون اساسی گفت: دادرسی اساسی یعنی فرآیند صیانت از حاکمیت قانون اساسی در عرصه عمل. این موضوع تنها مختص کشور ما نیست و در بسیاری از نظام‌های حقوقی دنیا وجود دارد.
وی با بیان اینکه این نظارت در برخی کشور‌ها به نهاد‌های قضایی و در برخی دیگر به نهاد‌های سیاسی (غیرقضایی) سپرده شده است، اظهار کرد: در کشور‌هایی مانند آلمان، دادگاه عالی فدرال بررسی انطباق قوانین با قانون اساسی را بر عهده دارد، اما در کشور‌هایی مانند فرانسه یا ایران، این وظیفه به نهاد‌های غیرقضایی مانند شورای قانون اساسی یا شورای نگهبان واگذار شده است.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: در نظام حقوقی ایران، شورای نگهبان به‌عنوان مرجع پاسداری از قانون اساسی عمل می‌کند. هرچند برخی از اعضای شورا سابقه قضایی دارند، اما این نهاد ذاتاً قضایی نیست و در دسته‌بندی جهانی، در مدل کنترل غیرقضایی یا سیاسی قرار می‌گیرد.
طحان نظیف تأکید کرد: فارغ از مدل نظارت و عنوان ساختار آن، نظارت بر تطبیق مصوبات مجلس و اقدامات دولت با قانون اساسی، مأموریتی است که در کشور‌های مختلف، ساختار‌های متفاوتی برای اجرای این وظیفه طراحی شده است.
بازار
دادرسی اساسی فرآیند صیانت از حاکمیت قانون اساسی در عرصه عمل است
عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان، در ادامه سخنان خود در همایش «دادرسی اساسی و قانون‌گذاری» که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد هشتگرد برگزار شد، با بیان اینکه مدل نظارت در کشور‌های مختلف تفاوت‌هایی دارد، گفت: مدل ایران یک مدل نظارت پیشینی است. یعنی قبل از اینکه مصوبه مجلس تبدیل به قانون شود، شورای نگهبان باید آن را بررسی و عدم مغایرت آن را اعلام کند.
وی خاطرنشان کرد: در برخی کشورها، نظارت پسینی است؛ به این معنا که قانون ابتدا اجرا می‌شود و اگر شکایتی صورت بگیرد، مراجع مربوطه وارد عمل می‌شوند. در فرانسه نیز میان قوانین ارگانیک و غیرارگانیک تفکیک شده است؛ اولی با نظارت پیشینی مواجه است و دومی پسینی و شکایت‌محور است.
طحان نظیف با اشاره به اینکه اشخاص حقیقی در ایران نمی‌توانند نسبت به قوانین شکایت کنند، گفت: این موضوع در برخی کشور‌ها وجود دارد. در ایران، شورای نگهبان مصوبات مجلس را قبل از تبدیل شدن به قانون بررسی می‌کند، اما در برخی نظام‌های حقوقی، افراد نیز می‌توانند مستقیماً شکایت کنند. البته در کشور ما رسیدگی به مقررات دولتی از حیث مخالفت با قانون اساسی در صلاحیت دیوان عدالت اداری است.
وی با برشمردن کارکرد‌های دادرسی اساسی، تأکید کرد: این فرآیند در درجه اول پاسداری از قانون اساسی، سپس تضمین حقوق و آزادی‌های اساسی، تحقق اصل حاکمیت قانون، حفظ توازن و تفکیک قوا و در نهایت مشروعیت‌بخشی به نظام حقوقی است.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه با مرور تاریخچه این نهاد گفت: پیش از انقلاب اسلامی نیز در اصل دوم متمم قانون اساسی مشروطه پیش‌بینی شده بود که جمعی از فقها از حیث شرعی بر مصوبات مجلس نظارت کنند. اما این امر عملا اجرایی نشد. اما پس از انقلاب، این دغدغه در قالب نهاد شورای نگهبان با جزئیات در قانون اساسی پیش‌بینی شد.
طحان نظیف با اشاره به روند بررسی مصوبات مجلس در شورای نگهبان گفت: ما تلاش می‌کنیم در تعامل با مجلس ایرادات را تبیین و رفع کنیم. هدف نه مخالفت با قانون‌گذاری، بلکه تضمین رعایت شرع و قانون اساسی است.
وی با اشاره به اصل 75 قانون اساسی که به بار مالی طرح‌ها و لوایح اشاره دارد، افزود: برخی تصور می‌کنند شورای نگهبان صرفاً پاسدار حاکمیت است، در حالی که این شورا پاسدار حقوق مردم نیز است چرا که اگر منابع مالی لازم از قبل برای اجرای یک مصوبه پیش‌بینی نشده باشد، اجرای آن ممکن نیست و تبدیل آن به قانون، بی‌فایده خواهد بود.
وی تصریح کرد: نتیجه چنین امری نظم‌بخشی به فرایند قانون‌گذاری است تا ضمن تضمین قانون اساسی، مردم بتوانند شیرینی اجرای قانون را در زندگی خود احساس کنند.
وی با اشاره به اهمیت دادرسی اساسی و نقش شورای نگهبان در صیانت از قانون اساسی و شرع، تأکید کرد که این شورا موظف است با بررسی دقیق مصوبات مجلس، از ورود موارد مغایر با شرع و قانون اساسی به نظام حقوقی کشور جلوگیری کند.
دادرسی اساسی فرآیند صیانت از حاکمیت قانون اساسی در عرصه عمل است
دکتر طحان نظیف در بخشی از سخنان خود با ذکر نمونه‌هایی از پاسداری این شورا از حقوق ملت به بررسی مصوبه تشدید مجازات اسیدپاشی اشاره کرد و گفت: برخلاف برخی برداشت‌ها در آن مقطع، شورای نگهبان مخالف اصل مصوبه نبود، بلکه تأکید این شورا بر قابلیت اجرای مؤثر قانون و صیانت بیشتر از حقوق قربانیان بود که با تعامل با کمیسیون تخصصی مجلس، مصوبه اصلاح و نهایی شد.
وی همچنین به نمونه‌ای دیگر از تعاملات شورای نگهبان و مجلس اشاره کرد و افزود: مصوبه درآمد پایدار دهیاری‌ها و شهرداری‌ها نیز طی چند سال و پس از رفت‌وبرگشت‌های متعدد بین شورا و مجلس، نهایتاً با تعیین ضوابط دقیق برای اخذ وجه از مردم، تأیید شد.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه با بیان اینکه وظیفه این شورا، پاسداری از شرع و قانون اساسی است، افزود: این وظیفه، وظیفه‌ای قانونی است که برای تضمین حاکمیت قانون و حقوق مردم انجام می‌شود.
طحان نظیف با اشاره به نمونه‌های متعدد بررسی‌های دقیق شورای نگهبان، از دانشجویان خواست تا موضوع دادرسی اساسی را به عنوان یکی از مباحث مهم حقوق عمومی جدی بگیرند و در تحقیقات و پژوهش‌های خود به آن بپردازند. وی در پایان از بسیج دانشجویی و مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی واحد هشتگرد بابت پرداختن به موضوعات تخصصی و واقعی کشور قدردانی کرد و سخنان خود را با آرزوی توفیق برای اساتید و دانشجویان حاضر به پایان رساند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1248820/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افت 24 هزار واحدی شاخص بورس

مسعود نیلی: چرا دارنده دومین ذخایر گازی جهان، باید در تامین گاز مردم درمانده باشد؟

برق 50 اداره پرمصرف در پایتخت قطع شد

لاهوتی: برخی از واحدهای تولیدی اصلا فعالیتی نمی‌کنند، ولی سهمیه ارزی می‌گیرند

گواهی مشارکت با سود پیش‌بینی‌شده 40 درصد با ضمانت بانک ...

وعده وزیر ارتباطات درباره افزایش سرعت اینترنت

با این پرچسب ها دیگه لازم به پرده نیست

هتل جالب Marina Bay Sands در سنگاپور

آرام ترین جای دنیا می‌تواند همین جا باشد!

4 گوشه دنیا/ 15 انسان باهوش‌تر از انیشتین!

نبوغ حیرت آور ژاپنی‌های باستان در چاپ

این آینه هوشمند درباره پوشش و استایل شما نظر می‌دهد

«در معیّت پرزیدنت» با زیباکلام، آشنا و امیرخانی

مشاور روحانی: عربستان میانجی تلفن میان پزشکیان و ترامپ باشد

دیدار وزرای خارجه ایران و عمان در آستانه دور چهارم گفتگوهای ایران و آمریکا

جزئیات دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا

دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط آغاز شد

اندیشکده انگلیسی: روابط پکن و دهلی، زمینه‌ساز نظم جدید جهانی است

منابع عربی: الجولانی و محمود عباس با ترامپ دیدار می‌کنند

در غزه دیگر نان از گندم درست نمی‌شود

واکنش ترامپ به پیشنهاد پوتین برای از سر گرفتن مذاکرات مستقیم با کی‌یف

رسانه آمریکایی: برنده جنگ بین هند و پاکستان، چین است

دولت جدید آلمان روند ارسال تسلیحات به اوکراین را مخفی می‌کند

تلاش رژیم صهیونیستی برای ترغیب سربازان ذخیره

سیاست‌های ترامپ آلایندگی آمریکا را به شدت افزایش می‌دهد

زلنسکی: بدون آتش‌بس، مذاکره‌ای در کار نیست

استقبال پاکستان از اظهارات آمریکا درباره آتش‌بس با هند

سرمقاله فرهیختگان/ جولانی در اورشلیم

سرمقاله جمهوری اسلامی/ حوزه علمیه و نیم قرن حکمرانی

پدر شهیدان «فرهادی» از مازندران به فرزندان شهیدش پیوست

توده زباله‌ای در اقیانوس آرام که مساحتی به اندازه ایران دارد!

استوری/ عشق یعنی که دَمی بشنوی از نامِ رضا

تصاویری از گشت و گذار گله‌ای از گرازها را در جنگل رامسر

آیا زمان خداحافظی با تکینگی اینشتین فرا رسیده است؟

رسایی: اگر درباره ناترازی و کمبودها صحبت نکنیم، پس درباره چه چیزی حرف بزنیم؟ فوتبال آقای پزشکیان؟

مشاور رئیس‌جمهور: همه شهروندان باید احساس برابری حقوقی داشته باشند

کنایه چمران به ترامپ

واکنش محمدمنان رئیسی به انتشار کلیپی که جنجالی شد

سخنگوی حزب ندا: دولت در تحقق رفع فیلترینگ موفق نبوده است

استقبال عارف از عارفوف در مجموعه تاریخی سعدآباد

عراقچی وارد مسقط شد

رسانه صهیونیست: اسرائیل ترجیح می‌دهد در باتلاق غزه غرق شود

مناقشه بر سر گام اول صلح؛ پوتین مذاکره می‌خواهد، زلنسکی آتش‌بس

آمریکا درباره هواپیماهای وارداتی تحقیقات می‌کند

هدف ترامپ از سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس از نگاه ظهره‌وند

قطع برق و ناامنی انرژی اروپا، اندیشکده بلژیکی را نگران کرد

ماکرون پیشنهاد پوتین را «گام اول اما ناکافی» دانست

آتش‌بس بدون دوام در آسیا

سرمقاله جوان/ قرن دوم حوزه قم

رئیس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی: طراحان و مرمت کاران صنعت فرش مهاجرت کردند