دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴
سیاست روز

تعرفه‌های ترامپ چه بلایی سرِ آمریکا می‌آورد؟

تعرفه‌های ترامپ چه بلایی سرِ آمریکا می‌آورد؟
ایران پرسمان - فارس / در حالی که شش ماه از آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ می‌گذرد، کارشناس واشنگتن‌پست می‌گوید جهانی از تجارت بین‌المللی در حال شکل‌گیری است که «آمریکا را کنار ...
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فارس / در حالی که شش ماه از آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ می‌گذرد، کارشناس واشنگتن‌پست می‌گوید جهانی از تجارت بین‌المللی در حال شکل‌گیری است که «آمریکا را کنار گذاشته است.»
در حالی که دونالد ترامپ در حال بررسی اعمال تعرفه‌های تاریخی در کمتر از دو هفته آینده است، شرکت‌های بزرگ آمریکایی و شرکای تجاری در تلاش برای انطباق با اقتصاد جهانی جدید هستند. مالک برندهای هانتز، دانکن هاینز و بردز آی، کاناگرا برندز، قصد دارد قیمت محصولات کنسروی را پس از «تحمل تورم شدید ناشی از تعرفه‌های فولاد» افزایش دهد. تعرفه‌ها باعث شده‌اند تأمین‌کننده صنعتی فاستنال واردات خود را به محموله‌های جداگانه به کانادا و ایالات متحده تقسیم کند. این اقدام «یک زنجیره تأمین گران‌تر» نسبت به رویکرد متحد مرسوم در آمریکای شمالی ایجاد کرده است. نایکی، بزرگترین تولیدکننده پوشاک و کفش ورزشی در جهان، در حال بررسی اقداماتی برای صرفه‌جویی به منظور جبران 1 میلیارد دلار مالیات وارداتی جدیدی است که انتظار دارد امسال پرداخت کند. این شرکت برنامه‌ریزی کرده است که افزایش قیمت بر محصولات خود را در پاییز اجرا کند. تحلیلگر واشنگتن‌پست تأکید کرد که «شش ماه از سیاست تجاری اخلال‌گر رئیس‌جمهور، رهبران کسب‌وکار و سیاست‌گذاران را به یک اندازه مضطرب کرده است.» با طوفان مالیاتی جدید بر کشورهای بزرگ و محصولات، ترامپ میانگین مالیات بر کالاهای وارداتی را از کمی بیش از 2 درصد در ژانویه به حدود 15 درصد افزایش داده است. این آمار بر اساس گزارش کپیتال اکونومیکس بالاترین رقم از اوایل دهه 1940 است. 
علاوه بر این، اگر کشورهای مختلف تا مهلت جدید رئیس‌جمهور در اول آگوست به توافق تعرفه‌ای نرسند، این رقم ممکن است بیشتر شود. متحدان نزدیک آمریکا از جمله کشورهای اروپایی که از خواسته‌های غیر قابل پیش‌بینی ترامپ آسیب دیده‌اند، در تلاش هستند تا پیوندهای تجاری جایگزینی ایجاد نمایند که از بازار آمریکا اجتناب کند. واشنگتن‌پست افزود که با توجه به خطوط کلی رژیم تعرفه‌ای جدید آمریکا، مالیات بر واردات به این کشور احتمالاً بسیار بالاتر از چند دهه گذشته باقی خواهد ماند و نقش آمریکا در اقتصاد جهانی در حال تغییر عمیقی است که پیامدهایی برای سایر جهان دارد. معاون سابق مدیرکل سازمان تجارت جهانی آلن وولف گفت: «آمریکا دیگر رهبر نظام تجارت جهانی محسوب نمی‌شود. این کشور از آن کناره‌گیری کرده است. آنچه را می‌خواهد انجام خواهد داد. بدون توجه به تعهدات گذشته، توافق‌های خود را منعقد خواهد کرد. این یک تغییر اساسی است.»
بازار


در واقع، تعرفه‌های آمریکا ملاحظه اقتصادی مسلط امسال بوده‌اند. آن‌ها به عنوان ابزار سیاستی امضای رئیس‌جمهور، در حال تغییر اقتصاد کشورهای در حال توسعه مانند تایلند و ویتنام هستند، مقامات بانک مرکزی آمریکا را از کاهش نرخ بهره منصرف می‌نمایند و سیاست داخلی کشورها، از کانادا گفته تا برزیل را متشنج می‌کنند. تعرفه‌های اعمال شده همچنین تاکنون اثراتی احتمالاً ناخواسته داشته‌اند. به عنوان مثال آمریکا اکنون برای اوره، یک کود رایج برای رشد محصولاتی مانند گندم، ذرت و برنج، بیشتر به روسیه وابسته است.


دونالد ترامپ می‌گوید تعرفه‌های بالاتر برای مبارزه با روش‌های تجاری ناعادلانه از سوی سایر کشورها ضروری است، مسئله‌ای که به ادعای رئیس‌جمهور آمریکا تولیدات ایالات متحده را بی‌ارزش و میلیون‌ها کارگر کارخانه را بیکار کرده است. از سوی دیگر، مقامات آمریکایی ادعا می‌کنند که تعرفه‌ها قیمت‌ها را افزایش نخواهند داد. وزیر خزانه‌داری آمریکا اسکات بسنت پس از آنکه شاخص قیمت‌های تولیدکننده در چهارشنبه گذشته هیچ افزایشی در ماه ژوئن نشان نداد، در رسانه‌های اجتماعی فخر فروخت که «تبلیغ‌کنندگان تورم اشتباه کرده‌اند.» این پیروزی به نظر زمان‌بندی عجیبی داشت، چرا که یک روز پس از بود که دولت گزارش داد قیمت‌های پرداختی توسط مصرف‌کنندگان در 12 ماه گذشته 2.7 درصد افزایش یافته است، در مقایسه با نرخ سالانه 2.4 درصد که در ماه قبل از آن ثبت شده بود. با این حال تورم آهسته‌تر از آنچه برخی تحلیلگران انتظار داشتند محقق شده است، اما اقتصاددانان گلدمن ساکس این ماه گفتند که «برای ارزیابی تأثیر کامل تعرفه‌ها بر قیمت‌ها خیلی زود است.» بسیاری از شرکت‌ها قبل از اعمال تعرفه‌ها کالاها را به کشور وارد کردند و ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا این موجودی‌ها تمام شود.

ایران پرسمان

پیدا کردن نمونه‌هایی از مالیات‌های وارداتی که قیمت‌ها را افزایش می‌دهند دشوار نیست. فاستنال، تأمین‌کننده صنعتی، در سه ماهه دوم قیمت اتصالات فولادی را افزایش داد و برنامه‌ریزی کرده است که در 90 روز آینده بار دیگر قیمت‌ها را بالا ببرد.یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد آمریکا، ننوکور، از ابتدای ژوئن دو بار قیمت کلاف‌های نورد گرم را افزایش داده است. قیمت بازار در حال حاضر 877 دلار در هر تن است،‌ رقمی که در ماه ژانویه 695 دلار بود.از سوی دیگر، غیرقابل پیش‌بینی بودن ترامپ (که او آن را ایجاد اهرم در مذاکرات تجاری توصیف می‌کند) باعث شده است که شرکت‌ها در مورد خطوط تأمین خود تجدیدنظر کنند. شرکت صنایع الکترونیکی هیولت پاکارد انتقال خود از چین به سایت‌هایی در تایلند، ویتنام و مکزیک را تسریع کرد. به گفته سباستین برتو، مدیرعامل شرکت حسابرسی کیما، کارخانه‌های چینی در پاسخ به از دست دادن برخی شرکت‌های چندملیتی، به سمت تقویت پیوندها با مشتریان اروپایی رفته‌اند. در همین حال، مقامات اتحادیه اروپا در تلاش هستند تا بازارهای دیگری را برای جبران کاهش تجارت با آمریکا باز کنند. در ماه آوریل، اتحادیه اروپا مذاکرات با امارات متحده عربی را در مورد یک توافقنامه تجارت آزاد آغاز کرد. یک توافق جداگانه با بلوک تجاری مرکوسور در آمریکای جنوبی نیز در انتظار تصویب است. برتو تأکید کرد: «جهانی از تجارت بین‌المللی در حال شکل‌گیری است که آمریکا را کنار گذاشته است.»


نظرات شما